Zaterdag werden alle vrijwilligers op Spandersbosch letterlijk in het zonnetje gezet. Voor een zaterdag in november was het uitzonderlijk zonnig en zacht weer. Dat maakte het tot een feest om in de baan te zijn. Ruim 76 vrijwilligers speelden mee, bij de borrel zaten er bijna 100 op het terras. Eén vrijwilliger werd met een ovationeel applaus ontvangen, toen hij aan kwam lopen: Ronald Born. Hij werd uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar 2024.
Er zijn mensen die vinden dat het verenigingsmodel in de golfwereld zijn langste tijd heeft gehad. De veelal oudere leden zijn er vooral op gericht om alles bij het oude te houden en houden vernieuwing van de golfsport tegen, zegt golfondernemer Hans Schaap bijvoorbeeld in het Financieele Dagblad van vandaag. Spandersbosch laat het tegendeel zien. Dank zij de vele vrijwilligers kunnen we de contributie betaalbaar houden én investeren in vernieuwing. Ruim 175 van de 1000 leden zetten zich in voor de vereniging, als marshall, in het klusteam en in de vele commissies die onze vereniging rijk is. Op Spandersbosch is het verenigingsmodel springlevend.
Jeugd Meer dan 40 kinderen deden bijvoorbeeld zondag mee aan een door vrijwilligers georganiseerd Halloween-toernooi. De jeugdcommissie heeft een heel aantrekkelijk jeugdprogramma ontwikkeld voor 2025 waardoor er ongetwijfeld nog meer jeugd de smaak te pakken zal krijgen. Vrijwilligers besparen de vereniging geld én zorgen voor een aantrekkelijk aanbod dat nieuwe doelgroepen aantrekt. Zo weet Spandersbosch wel degelijk vrouwen enthousiast te maken voor golf – bijna 40% van de leden is vrouw – en ook andere doelgroepen weten onze baan steeds beter te vinden.
Innovatie Dankzij onze 1000 leden is er ruimte voor innovatie. De komende jaren gaat er vooral op de driving range het nodige veranderen. Vanaf 1 januari zijn golfschool en vereniging één geheel. Op 1 november is de overgangsperiode ingegaan en onmiddellijk zijn vrijwilligers aan de slag gegaan om de matten te vervangen. Kortom, Spandersbosch leeft, dankzij de leden.
Brasserie Ronald Born werd Vrijwilliger van het Jaar vanwege zijn initiatief om vrijwilligers in de brasserie in te zetten. Hij wist een groep van 25 enthousiaste brasserievrijwilligers om zich heen te verzamelen die inspringen op drukke tijden in de brasserie. Dat ging niet zonder slag nog stoot. Hij moest er hard aan trekken om ze bij elkaar te krijgen en nog steeds kan hij niet op zijn lauweren rusten. Ronald zou dan ook Ronald niet zijn als hij geen oproep zou doen om je te melden voor een dienst, toen hij de microfoon kreeg voor zijn dankwoord. Daarom nogmaals, heb je elke maand 4 uur over en vind je het leuk om leden en gasten gastvrij te ontvangen in de brasserie, meld je dan bij Ronald Born!
Veel enthousiasme op ALV voor plannen 2025
In een vereniging worden alle belangrijke besluiten genomen door de Algemene Ledenvergadering. De voorjaars- en najaarsvergadering zijn daarom altijd belangrijke momenten in het jaar. Als bestuur laten we zien wat de resultaten zijn van de inspanningen tot nu toe én vragen we om goedkeuring om verdere stappen te zetten. De najaarsvergadering op 3 oktober jl. was weer zo’n moment. Waar de brasserie in het voorjaar een zorgelijk dossier was, konden we nu mooie cijfers laten zien. Ook stemde de vergadering in met de toekomstplannen voor de Golf Academy. Als bestuur kijken we dan ook terug op een goede vergadering en zijn we blij met het in ons gestelde vertrouwen.
Wat waren de highlights op 3 oktober? Aan het begin van de vergadering werd Erik Bender voorgesteld, de nieuwe coördinator van de Golf Academy. Hij is per 1 oktober begonnen zich in te werken en zal per 1 november het stokje overnemen op de Driving Range. Eén gezicht naar buiten (en naar binnen) is dan eindelijk een feit, waardoor we kunnen werken aan een integrale aanpak. Superfijn. Ook een mooi moment was de benoeming van Louis Bensdorp als bestuurslid Sportzaken. Als bestuur zijn we nu weer compleet!
Driving Range van de toekomst
De projectgroep Golf Academy Spandersbosch presenteerde de toekomstplannen voor 2025. De uitvoering van het door de ALV goedgekeurde scenario A is inmiddels in volle gang. De projectgroep wil graag een stap verder gaan. Uitgebreid onderzoek ook bij andere golfbanen laat zien, dat met tracking systemen, goede faciliteiten en een professionele uitstraling trainen en oefenen steeds leuker wordt, waardoor er meer uitdaging zit in het spelen op een Driving Range (scenario B). Investeringen verdienen zich veel sneller terug door een hogere ballenomzet dan verwacht.
Het voorstel riep veel vragen op bij de leden, die door de projectgroep uitgebreid werden beantwoord. Wordt het niet te druk? Daar kunnen we maatregelen voor nemen. Gaat het niet ten koste van de pro’s? Nee, die worden nauw betrokken en ook zij gaan hierdoor vooruit. Het voorstel van de projectgroep om investering te gaan zoeken voor targets op de driving range, tracking systemen en extra overkapping van 16 extra afslagplaatsen, werd daarna door een overgrote meerderheid gesteund.
Succes
Waar de brasserie in het voorjaar nog een zorgenkind was, konden nu rooskleuriger verhalen worden verteld. Het door Ronald Born geïnitieerde plan om met vrijwilligers in de brasserie te gaan werken, blijkt een doorslaand succes. Hijzelf kon niet aanwezig zijn, maar de vergadering gaf hem een spontaan applaus. Ook acties als Golf & Dine en lunchaanbiedingen om de omzet te verhogen, slaan erg aan. De nieuwe floormanager, Kim, ontving eveneens een warm applaus. We zijn er nog niet, maar het verwachte tekort is minstens met de helft teruggebracht. Dat is mooi, want daardoor ontstaat ruimte om in de baan te investeren. De baan ligt er prima bij, maar de wateroverlast heeft dit jaar voor behoorlijke problemen gezorgd. Renovatie van Crailoobaan 3 volgend jaar is dan ook een dringende wens. Het liefst willen we de green verplaatsen en de fairway, bunker, teebox en waterpartij herontwerpen.
Verjonging
Als vereniging zitten we in de lift. Belangrijke doelstellingen uit het meerjarenbeleidsplan 2022-2026 komen steeds dichterbij. Zo is de gemiddelde leeftijd inmiddels gedaald naar 59 jaar, kunnen we trots zijn op een goede man-vrouwverhouding (63%-37%) en een flink percentage jeugdleden (8%). Helaas maken stijgende kosten een contributieverhoging van ongeveer 5 % noodzakelijk. Dat is in lijn met de CBS-index. De vergadering stemde unaniem in met de daarop gebaseerde begroting. Zowel tijdens de vergadering als bij de rondvraag werden veel vragen gesteld en suggesties gedaan, wat wijst op een grote betrokkenheid bij de vereniging. Met de door de leden positief ondersteunde plannen, de gezonde financiële situatie staan alle seinen op groen voor een mooie, verdere doorontwikkeling en groei als vereniging en golfpark in het Gooi.
Leden vinden de presentatie van het bestuur op de ledenwebsite. Vanaf 22 oktober zijn daar ook de concept-notulen te vinden.
Op koers
Binnenkort staat de najaarsvergadering voor de deur. Het najaar is altijd een fijne periode om terug te blikken en vooruit te kijken. Waar staan we nu ten opzichte van wat we ons hadden voorgenomen en wat gaan we de komende maanden doen?
Een vitale brasserie
Eén belangrijk speerpunt is het verenigingsbeleid is de brasserie. Begin dit jaar is het verbeterplan ‘De vitale brasserie’, aan de leden gepresenteerd. Doelstelling is het vertrouwen terugwinnen bij de leden in de brasserie door onder andere een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding en aansprekende acties. Met man en macht is deze zomer gewerkt aan het behalen van die doelstellingen. Met resultaat!
Samen
Dankzij de acties van het brasserieteam is er meer geluncht en gedineerd dan ooit. Voor of na wedstrijden samen eten is weer gewoon. Op de slotavond van de zomeravondinloop op woensdag bijvoorbeeld bleef bijna iedereen eten. Ook tijdens de Golfweek is er flink gegeten. Het vrijwilligersteam in de brasserie is een doorslaand succes. Leden die andere leden en gasten bedienen, zorgen voor een persoonlijke, warme sfeer. Hun inzet bespaart bovendien kosten. Een eerste voorzichtige berekening laat zien dat de geplande besparing van 15.000 euro dankzij hen, wordt gehaald. Chapeau!
Op de ALV hopen we te laten zien, dat het dreigende tekort dankzij alle inspanningen grotendeels is weggewerkt. Dat is goed nieuws voor iedereen, want de brasserie is van ons allemaal! Blijf dus vooral komen, ook straks in het najaar, dan zorgen we samen voor een vitale brasserie!
Jong
Ook met de verjonging van het ledenbestand gaat het dankzij ons jeugdprogramma goed. Ongeveer 8% van onze leden is jonger dan 18 jaar. Het landelijk gemiddelde ligt op 3%. Je zou kunnen zeggen dat we het dan best goed doen, maar het is natuurlijk nog wel wat weinig. Ongeveer 10% van onze leden is jonger dan 26 jaar. Dat betekent dat we ons jeugd- en jongerenbeleid onverminderd doorzetten en dat kan gelukkig ook nu we een bestuurslid met focus op Jeugd hebben én straks de activiteiten van de vereniging én de Golf Academy beter op elkaar kunnen afstemmen. Het jeugdbeleidsplan dat Kaj van Leeuwen zal presenteren, laat zien hoe we gaan doen.
Nieuw
Op 1 oktober gaat de nieuwe coördinator van de Golf Academy aan de slag. Samen met het pro-team gaat hij ervoor zorgen dat doelgroepsgewijs steeds meer golfers enthousiast deelnemen aan onze cursussen en activiteiten. Er komt een jaarplanning van lesprogramma’s en golfclinics, dat focus brengt in alle activiteiten. De Clubtraining voor leden is daar ook een onderdeel van. Kortom, de toekomst van Spandersbosch ziet er uitdagend en aantrekkelijk uit. Op de Algemene Ledenvergadering gaan we daar dieper op in. Voor de Golf Academy organiseren we daarnaast een informatieavond voor wie graag het naadje van de kous wil weten.
Op koers
Samenvattend, de vereniging ligt op koers en we nodigen iedereen uit om aan boord te blijven en zo mogelijk een bijdrage te leveren.
Golf is een geweldige manier om nieuwe mensen te leren kennen
Tot ons genoegen hebben we de afgelopen tijd veel nieuwe leden mogen verwelkomen. Hartelijk welkom allemaal en we hopen dat jullie je hier snel thuis zullen voelen! Er wordt op Spandersbosch heel veel georganiseerd, waardoor je op een makkelijke manier mensen leert kennen. De zomer is wat dat betreft een uitgelezen tijd om in te burgeren.
De Golfweek in augustus bijvoorbeeld is een prima gelegenheid om nieuwe contacten te leggen. Tijdens deze week kun je kiezen uit tal van spelvormen. Sommige zijn wat meer gericht op stevige competitie, andere zijn vooral voor de fun. Laat je niet afschrikken door de titels van de wedstrijden. De Greenkeepers Revenge is gewoon een heel leuke wedstrijd, waarbij de greenkeepers allerlei grapjes met de baan hebben uitgehaald. Lees het enthousiaste verslag van vorig jaar!
De brasserie is deze zomer elke avond open tot tien uur, ook in de Golfweek. Superfijn te merken dat dit aanslaat. Er wordt nu veel meer gedineerd dan voorgaande jaren. Tijdens de golfweek serveert de brasserie elke avond iets lekkers voor een vriendelijke prijs. Speel mee en eet nadien gezellig met je flightgenoten op het terras! Klik hier voor het menu!
Ook september staat bol van de events. Op dinsdagavond 10 september organiseren we een benefietvoorstelling in het Filmtheater met een filmklassieker over golf, The Greatest Game Ever Played. Koop een ticket, heb een gezellige avond en steun het Filmtheater Hilversum!
Op 13 september stroomt ons golfpark vol met ondernemende golfers voor het Media City Golf Open 2024. Burgemeester Gerhard van den Top komt het event openen en de directeur van het Filmtheater Christian Taal komt afsluiten.
Op 28 september is het Goois Par-3 kampioenschap. Dan zijn beide banen herschapen in een uitdagend Par-3 parcours. Op zaterdag kunnen alleen heel goede golfers meedoen (HCP <18) maar op zondag mogen alle leden meedoen.
Wellicht duizelt het je en ben je gewoon lid geworden om alleen met je familie & vrienden te spelen. Dat kan natuurlijk ook, maar het is nog leuker om dat als onderdeel van een groter geheel te doen. Bijvoorbeeld op het Friends & Family toernooi op zaterdag 24 augustus. Texas Scramble op beide banen en daarom een unieke kans om hen onze mooie baan te laten zien.
Als bestuur zijn wij heel trots op de vele vrijwilligers die al deze events mogelijk maken, de marshals en brasserievrijwilligers, noem maar op! Ook dat is een leuke manier om je aan te sluiten. Als marshal of in de brasserie leer je heel veel mensen kennen.
Veel golfplezier iedereen de komende maanden en tot ziens op de baan!
Een brasserie op een golfpark?
Waarom heet Brasserie Spandersbosch eigenlijk de Brasserie? Is dat niet een al te weidse benaming voor een clubhuis op een golfbaan? Bij een brasserie denk je al gauw aan Parijs, aan fraaie eet- en drinkgelegenheden met grote vensters en spiegels…. Dat klopt, maar wat het meest typerend is voor een brasserie is dat je er de hele dag tot in de avond terecht kunt om te eten. Anders dan in een restaurant, kun je hier ook gewoon een glaasje wijn drinken met een hapje, in plaats van een hele maaltijd of menu.
Natuur
In een brasserie kun je vaak kiezen tussen eenvoudige en wat luxere gerechten. Je kunt binnen eten én op het terras. En een brasserie is toegankelijk voor een breed publiek. Daarom is de naam brasserie zo gek nog niet. Ook bij ons kun je de hele dag terecht, zowel voor een kopje koffie met iets lekkers als voor een hele maaltijd. Omdat we onderdeel van een natuurgebied zijn, vinden we aandacht voor onze omgeving belangrijk. Goed eten voor een eerlijke prijs. Waar merk je dat aan? Een paar voorbeelden.
Vers
Sinds kort kun je in onze brasserie fish and chips bestellen. Wist je dat dit gerecht helemaal zelf gemaakt wordt in onze brasserie en dat de koks niet werken met een kant en klaar product? “Wat wij doen is, dat we bij onze visleverancier verse schelvis bestellen, “vertelt floormanager Kim Scheepers. “Mooie, grote filets. Deze filets portioneren wij direct na binnenkomst. We maken een bierbeslag van bier, bloem en ei en halen de vis door het beslag heen en daarna door de panko voor de crunch. De vis wordt direct heel eventjes voorgefrituurd en gaat dan de vriezer in. Zo behoud je de heerlijke verse vis en bieden we onze gasten een smaakvol gerecht.”
Lokaal
Andere voorbeelden. Kim: “Ons vlees betrekken wij bij een kleine lokale horeca slager uit Bussum “Stefo”. Stefo La Boucherie is heel bekend bij veel van onze gasten en leden, omdat hij ook een klein winkeltje heeft. Ook werken wij met een lokale kaasboerderij “Gein Genoegen”. Een aanrader voor iedereen om een keertje te gaan kijken in Abcoude. Ze verkopen heerlijke kazen, yoghurt, hangop …. allemaal zelf gemaakt. Ook vegetariërs komen in de brasserie aan hun trekken. De Indiase linzencurry is een absolute aanrader.”
Eetcultuur
Tot nu toe bestaat op Spandersbosch niet echt een eetcultuur, maar daar gaat deze zomer ongetwijfeld verandering in komen. Door alle veranderingen kun je gerust mensen meenemen om op Spandersbosch te spelen en na afloop een hapje te eten. Kortgeleden nam ik samen met een vriendin een les op de driving range, liepen we daarna 18 holes én sloten we af met een etentje in de brasserie. Supergezellige en sportieve dag. Dus probeer de fish and chips eens of een ander gerecht en laat ons horen wat je ervan vond! Brasserie@golfparkspandersbosch.nl
In de zomer is de brasserie elke avond geopend tot 22.00 uur. Keuken open tot 21.00 uur.
Golfhotspot in het Gooi
Voor veel mensen zijn de golfschool en de driving range de eerste kennismaking met de golfsport. Als de kennismaking bevalt, gaan zij idealiter als lid van de vereniging door met golfen én gaan zij door met lessen. Als golfer ben je immers nooit uitgeleerd. Tot nu toe zijn de golfschool en de vereniging op Spandersbosch gescheiden werelden, omdat de golfschool is verpacht aan een externe partij. Per 1 januari 2025 komt daar verandering in. De vereniging gaat een BV Golf Academy Spandersbosch oprichten. Er komt een coördinator die samen met de floormanager van de brasserie en de parkmanager het managementteam van Spandersbosch gaat vormen en de leiding gaat nemen bij de Golf Academy. Dat heeft de Algemene Ledenvergadering op 25 april jl. besloten.
Academy
Voor alle mensen die bij de voorbereiding van dit besluit betrokken waren, was dit een heuglijk moment. Voor alle leden en gastspelers is dit een heuglijk besluit. Nieuwe initiatieven komen door een betere interne samenwerking voortaan makkelijker van de grond. Voortaan zijn golfschool, driving range en vereniging één geheel. Doelstelling is om vanuit één visie een bloeiende Golf Academy neer te zetten, waar iedereen van profiteert. De Golf Academy Spandersbosch wil zich ontwikkelen als een oefencentrum op hoog niveau, zowel voor serieuze als “fun” golfers. Innovatief en aantrekkelijk – een magneet voor alle golfers in het Gooi.
Welkom
Heel belangrijk vinden wij een enthousiaste en gastvriendelijke uitstraling. Gastspelers melden zich als eerste bij de golfshop. Hen willen we enthousiast ontvangen en kennis laten maken met alle mooie dingen op het park, zoals bijvoorbeeld de brasserie. Al geruime tijd is een trend gaande waarin de golfsport minder exclusief en meer toegankelijk wordt. Campagnes als ‘Welcome to the club’ waaraan ook Spandersbosch meedoet, presenteren golf als een aantrekkelijke sport aan nieuwe doelgroepen. De Golf Academy gaat hier op inspelen en meer mensen enthousiast maken voor golf. Ook bekijken we de mogelijkheden van off-course golf. Vooral onder jongeren is deze vorm van golf populair, waarbij je met behulp van digitale systemen als bijvoorbeeld Trackman en Inrange een balletje slaat. In oktober wordt aan de ALV een businessplan ter goedkeuring voorgelegd.
Open
Golfpark Spandersbosch heeft een unieke positie in de regio. Iedereen kan op de golfschool komen lessen of een balletje slaan op de Driving Range. De vereniging is behoorlijk laagdrempelig en toegankelijk. Er gelden geen strakke kledingvoorschriften. Je hoeft niet door de ballotage. “Op Spandersbosch kun je zijn wie je bent”, aldus golfpro Esmee Jones. Dat trekt een breed publiek aan. Spandersbosch onderscheidt zich van de andere golfparken in de regio door haar openheid. Door een optimale samenwerking tussen de Vereniging en de Golf Academy wordt deze positionering alleen maar sterker.
Leden als ambassadeur
Wie golft bij Golfvereniging Spandersbosch, hoeft zich nooit te vervelen. Ook al heb je nog zo’n lage handicap, je kunt altijd aan je swing blijven werken op de driving range. Onder vrijwel elke weersomstandigheid kun je een rondje lopen op één van de beide banen. En als je even geen zin in golfen hebt, kun je je uitleven als vrijwilliger in de vereniging. Als marshal, als bestuurslid, in het klusteam, in een commissie… Sinds januari is daar een nieuwe carrièremogelijkheid bijgekomen: meehelpen in de brasserie. Dit project is een mooi voorbeeld van de betrokkenheid en ondernemingslust van onze leden.
Toen Ronald Born op de ALV in oktober hoorde dat de brasserie dreigde af te stevenen op een groot verlies, rezen hem de haren ten berge. Het is algemeen bekend dat horeca op een golfbaan niet winstgevend is, maar zo’n groot verlies zouden we met zijn allen toch moeten voorkomen. Al vaker is geopperd om vrijwilligers in te zetten in de brasserie om personeelskosten te besparen, maar tot dan toe had niemand zich gemeld om dat ook echt te gaan organiseren. Ronald besloot – gesteund door een aantal maten – een plan te maken. Op drukke dagen springen vrijwilligers op de drukste tijden bij. Als 24 mensen elke maand een dienst van vier uur draaien, besparen we daarmee per jaar ongeveer € 15.000. In januari ging het van start.
Mensen kennen
Nelleke Lopers is één van de vrijwilligers die in januari startte. “Vier uur in de maand is te overzien”, zegt ze, “en het is heel leuk om te doen. In januari was het natuurlijk best nog wel rustig. Daardoor was er veel tijd om een praatje te maken met de gasten en leerde ik veel mensen kennen. Zondag 17 maart ben ik weer aan de beurt en zal het wel drukker zijn.” Nelleke Lopers, die nog niet zo lang lid is, kan het iedereen aanraden. Op de nieuweledenbijeenkomst kortgeleden, heeft ze dan ook flink reclame gemaakt voor deze leuke vrijwilligersjob. Een mevrouw uit haar flight had er wel oren naar. Hopelijk meldt ze zich snel aan bij Ronald Born.
Hosanna?
Alles hosanna dus in dit project? Nee, zegt Ronald. “Het rooster voor de eerste drie maanden is rond, maar dat voor april, mei en juni niet. In die periode gaan heel veel mensen met vakantie, dus zitten we nog met veel gaten. Liefst zouden we ook uitbreiden naar andere drukke tijden, bijvoorbeeld rond wedstrijden. Nu gaat het om diensten van 11 tot 3, maar ook andere tijden zijn denkbaar. Deze maand zetten we daarom alles op alles om de groep vrijwilligers uit te breiden. ”
Sneeuwbal
Wat zouden we kunnen doen om meer mensen te enthousiasmeren voor de brasserie? “Dit project heeft gewoon tijd nodig,” zegt Nelleke Lopers. “Nieuwe dingen moeten altijd even inburgeren. Misschien moeten mensen gewoon een keertje meedraaien en ervaren hoe leuk het is. We hebben al Spandersbosch-kleding aan en krijgen binnenkort ook badges waardoor we duidelijk herkenbaar zijn. Als mensen nieuwsgierig zijn, geven we ze de flyer en maken we ze enthousiast ook mee te doen. Zo gaat de bal wel rollen.”
Werk
Marieke Patberg is één van de leden die al vaak in de ALV heeft gepleit voor vrijwilligers in de brasserie. Natuurlijk heeft ze zich opgegeven toen de pilot startte in januari. Hoe vindt ze het om te doen en is het makkelijk te combineren met het werk in haar eigen schildersbedrijf? “Het is heel leuk om te doen en heel gezellig,” antwoordt Marieke. “Maar toen het afgelopen zondag mooi weer was, moest ik wel even slikken. Mijn man ging golfen en ik ging in de brasserie helpen. Op dat moment was ik graag de baan in gegaan. Gelukkig ging dat snel over toen ik er eenmaal was. Maar ik hoop, dat meer leden zich aanmelden als vrijwilliger want eenmaal per maand is voor werkende leden een beetje veel. We moeten het samen doen!”
Vitale brasserie
Kosten besparen door de inzet van vrijwilligers is één van de pijlers in het plan om de vitaliteit van de brasserie te verhogen. Meer omzet genereren is een andere. Daar wordt onder andere door de marketingcommissie over nagedacht. Ook vrijwilligers, maar dan op een andere manier. Een vitale brasserie is het hart van de vereniging. Het is de plek waar flights nog even gezellig naborrelen of eten. Het is de plek waar commissies plannen smeden voor een bloeiend verenigingsleven. Het is de plek voor interessante bijeenkomsten, bijvoorbeeld van de Spandersbosch Academy of de Spandersbosch Business Club. Dus golfer, als je een paar uurtjes per maand over hebt, werk mee in de brasserie!
Ook de golfwereld kent congressen over trends en ontwikkelingen en een heuse beursvloer, waar je kennis kunt maken met de nieuwste snufjes op het gebied van robotmaaiers, elektrische laadpalen, starttijdensystemen, etc. etc. Het 28ste Nationale Golfcongres stond in het teken van de Driving Range van de Toekomst. Maar liefst 400 mensen togen naar Den Bosch, waaronder een zeskoppige delegatie vanuit Spandersbosch. Vanaf 1 januari 2025 is Spandersbosch immers zelf verantwoordelijk voor de toekomst van haar driving range.
Belangrijke trend is de opmars van off-course golf. Vooral onder jongeren is indoor golf populair, waarbij je onder het genot van een hapje en een drankje met behulp van digitale systemen als Trackman en Inrange een balletje slaat. Bekende voorbeelden zijn de Chi Chi Lounge in Utrecht en de Golflounge Amsterdam, maar ook andere banen richten digitale driving ranges in. Goese Golf bijvoorbeeld heeft flink geïnvesteerd in digitalisering en ziet dat het enorm aanslaat. Waarschijnlijk verdient de investering zich al in 2,5 jaar terug in plaats van 5 jaar zoals aanvankelijk verwacht.
Omdenken
Er is een transitie in golf gaande, is de impliciete boodschap op het Nationaal Golfcongres. Als golfclub kun je het beste daarin meegaan. Berthold Gunster, grondlegger van het begrip ‘Omdenken’, liet met een reeks van aanstekelijke voorbeelden zien hoe je dat doet. Als zich een probleem voordoet, accepteer dan wat je niet kunt veranderen en kijk wat je nog wel kunt. Zo bleek op de achterkant van de medailles van de Achtkastelenloop in Vorden onbedoeld Achtkastenloop te staan. De organisatie maakte van de nood en deugd en organiseerde voor één keer de Achtkastenloop door kasten te plaatsen bij de kastelen. De ‘fout’ zorgde voor zoveel PR dat het evenement in no time uitverkocht was. Wat leren we hiervan? Zeg ja tegen de dingen die je niet kunt veranderen en kijk hoe je hier zo goed mogelijk op kunt inspelen.
Verjonging
De off-course golflounges blijken een veel jonger en diverser publiek aan te trekken dan de traditionele golfcourses. Golfers komen er om hun vaardigheden te oefenen en brengen andere mensen mee die op een laagdrempelige manier met golf in aanraking komen. Non-golfers komen puur voor het plezier. Vaak vinden ze het zo leuk dat ze regelmatig terugkomen en ook anderen enthousiast maken voor dit type entertainment. Die groep zorgt voor extra omzet voor je club en een deel daarvan raakt mogelijk ook enthousiast voor het gras. In de Grote Zaal konden de verschillende systemen worden uitgeprobeerd. Veel inspiratie dus voor de Driving Range 2.0 bij ons.
Duurzaamheid
Naast het hoofdprogramma waren er ook elf workshops, bijvoorbeeld over waterbeheer, data en ICT én over de klantreis van verschillende generaties. Babyboomers (1941 – 1955) kijken heel anders naar golf dan generatie Z (2001-2015). Generatie Z is opgegroeid met technologie en wil bij wijze van spreken graag op hole 7 al haar tosti kunnen bestellen, zodat die klaar is als ze op het terras arriveert. Deze generatie gaat voor digitale betrokkenheid én voor duurzaamheid. Wat dat laatste betreft zitten we gelukkig goed op Spandersbosch.
Soft skills
Militair vlieger Dominique Schreinemachers sloot het congres af met een indrukwekkend verhaal over haar opleiding en ervaring als piloot. Om succesvol te zijn komt het niet alleen aan op je hard skills, maar vooral op je soft skills. Jezelf kennen, omzien naar anderen, doorzetten, net dat stapje harder zetten voor elkaar. Op missie in Afghanistan waren al die vaardigheden hard nodig. Bijzonder zo’n verhaal op een golfcongres. Goed ook om met een team naar toe te zijn geweest en naderhand met elkaar te delen wat dit betekent voor de manier waarop we op Spandersbosch met problemen omgaan. Sommige dingen zijn zoals ze zijn, hoe kunnen we daar met humor en creativiteit mee omgaan? Ook op Spandersbosch moeten we omdenken en daar nemen we graag iedereen in mee. Op een golfpark gaat het niet alleen om de hard skills, maar vooral om de soft skills!
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Wat boffen we toch dat we elk jaar opnieuw met een schone lei kunnen beginnen. Een frisse nieuwe start, waarin ons we met hernieuwd élan op de uitdagingen storten die voor ons liggen. Zoals iedere golfer weet, moet je niet te lang treuren om een gemiste hole. Elke hole biedt weer nieuwe kansen. Zo ligt ook elk nieuw jaar de wereld weer voor je open.
Zo beginnen we ook bij Spandersbosch aan een uitdagend jaar. Een jaar waarin we met meer leden zijn dan ooit tevoren. Welcome to the club allemaal! Ook komend jaar wordt er weer een keur aan activiteiten georganiseerd waar iedereen zich in kan uitleven. De wedstrijdkalender staat bol van de events: van bloedstollende clubkampioenschappen tot fun events, voor kinderen en jongeren, voor dertigers, ondernemers, heren, dames… Als het goed is, komt iedereen aan zijn of haar trekken en als dat niet zo is, hoeft iemand maar zijn vinger op te steken en maatjes te gaan verzamelen om het van de grond te trekken.
Spandersbosch Golf Academy
Het komend jaar bereiden we ons erop voor om vanaf 1 januari 2025 zelf de regie over de golfschool te nemen. In 2024 zal de Spandersbosch Golf Academy steeds meer vorm krijgen. Eén van de leuke aspecten in dit proces is een nauwere samenwerking tussen vereniging en golfprofessionals. Zo hebben we eind vorig jaar samen met de golfprofessionals voor het eerst een jaarprogramma gemaakt van alle groepstrainingen die vanuit de vereniging worden aangeboden: de Spandersbosch Clubtraining voor leden die hun handicap willen verbeteren, het Women’s Golf om vrouwen wegwijs te maken in golf én een vernieuwd jeugdprogramma. Het komend jaar wordt deze aanpak uitgebouwd en komen er ongetwijfeld nieuwe activiteiten bij. Bijvoorbeeld een programma Golffit, zoals één van de leden voorstelt in de nieuwsbrief van januari.
Terras
Een ander belangrijk aandachtsgebied is de brasserie. Zonder overdrijving kunnen we stellen dat Spandersbosch over het mooiste terras beschikt van het Gooi. Daar kunnen we en moeten we veel meer mee. Het moet ons lukken om én de ledentevredenheid over de brasserie te verhogen én een normaal bedrijfsresultaat te realiseren. De afgelopen tijd is een quick scan uitgevoerd, waarvan de resultaten half januari worden gepresenteerd. De resultaten worden meegenomen in een plan van aanpak dat erop gericht is de kosten te verlagen en de omzet te verhogen. Intussen is al gestart met de inzet van vrijwilligers. Dat we binnen een paar weken 24 vrijwilligers hebben weten te vinden om op drukke momenten in te springen, zegt iets over de betrokkenheid van de leden bij de vereniging. Er zijn al tal van ideeën gelanceerd om de leden en gasten te verleiden vaker te komen eten in de brasserie. Jullie zullen dat ongetwijfeld gaan merken.
Positief
Graag laten we ons er bij Spandersbosch op voorstaan, dat we heel laagdrempelig en toegankelijk zijn. Ook staan we open voor vernieuwing, maar we jagen niet achter elke mode aan. Ook duurzaamheid hebben we hoog in het vaandel. Vanuit die mindset zien we de toekomst positief tegemoet en verheugen we ons op een mooi nieuw golfjaar. Veel golfplezier gewenst op Spandersbosch of op één van onze alliantiebanen komend jaar. Mijn goede voornemen voor 2024 is om ze samen met mijn man dit jaar alle tien te gaan bespelen!
Spandersboschgevoel
Golfvereniging Spandersbosch in zijn huidige vorm bestaat pas sinds eind 2020. Ruim 40 jaar geleden is Spandersbosch ontstaan als een soort spin off van hockeyclub Be Fair en in de loop der jaren ontwikkelde de vereniging zich tot wat zij nu is. Eind 2020 fuseerde de golfclub Spandersbosch met de Stichting Golfpark Spandersbosch tot één vereniging. Doelstelling: een financieel gezonde, bruisende en bloeiende golfvereniging zijn waarin leden en gasten van verschillende generaties en speelniveaus zich welkom voelen. Zoals vaker bij een fusie, zijn de oorspronkelijke ‘bloedgroepen’ van de organisatie nog lang zichtbaar. Er gaat vaak flink wat tijd overheen voordat iedereen hetzelfde gevoel bij de nieuwe organisatie heeft. Dat is bij Spandersbosch niet anders.
Als bestuur werken we hard aan het Spandersboschgevoel bij alle leden. We willen graag dat iedereen Golfvereniging Spandersbosch ervaart als ‘mijn club’. Trots is op het héle park, op de Brasserie, de Driving Range en de Golfschool.
Wat is dat Spandersboschgevoel? Dat laat zich moeilijk omschrijven, maar in elk geval willen we graag gezien worden als laagdrempelig en toegankelijk. Een vereniging waarin iedereen zich welkom voelt. Waar iedereen gelijkwaardig is en niet op anderen wordt neergekeken. Waar niet óver mensen gepraat wordt, maar mét mensen. Waar liefdevol wordt omgegaan met de prachtige natuur op ons park. Waar liefdevol gesproken wordt over beide banen. Waar beide banen de aandacht krijgen die zij nodig hebben.
De Crailoobaan en de Boschbaan zijn beide prachtige banen om te spelen. Na de fusie hebben we om verschillende redenen bij de NGF bepleit dat Crailoobaan en Boschbaan samen één 18-holes baan vormen die qualifying kan worden bespeeld. Die rating is er gekomen. Waarom vindt het bestuur dit zo belangrijk? Een aantal redenen:
Optimale baanbezetting
Als bestuur streven we naar een optimale baanbezetting. Leden haken snel af, wanneer ze geen starttijd kunnen reserveren. Traditioneel is de druk op de Boschbaan groter dan op de Crailoobaan. De druk op de Boschbaan wordt verlicht, wanneer golfers met volledig speelrecht ook de Crailoobaan bespelen. We kijken continu naar de baanbezetting. We doen daarom als eerste baan in Nederland mee aan een onderzoek vanuit de NGF naar de baanbezetting. De resultaten daarvan worden eind dit jaar verwacht en met de leden gedeeld.
Voorkeur combilidmaatschap
Om het evenwaardig bespelen van beide banen mogelijk te maken heeft het combilidmaatschap de voorkeur van het bestuur. Wanneer leden alleen speelrecht hebben op de Boschbaan en niet op de Crailoobaan spelen, vergroot dit de druk op de Boschbaan. Het is wel mogelijk om Boschbaanlid te zijn, maar we promoten het niet. Er is een steeds kleiner wordende groep van Boschbaanleden en een groeiende groep leden met volledig speelrecht. Vanuit het bestuur wordt die laatste ontwikkeling gepromoot. We willen voorkomen dat leden die speelrecht op de Boschbaan hebben naar hun idee te weinig kunnen golfen op de Boschbaan. Dus hoe beter we de spreiding over beide banen kunnen verzorgen, hoe meer leden we kunnen toelaten tot de vereniging. Alleen dan blijven we een gezonde vereniging.
Instapmodel
Het Crailoolidmaatschap wordt wel aangeboden, omdat dit vaak een lidmaatschapsvorm is die wordt gekozen door beginnende golfers. Ze worden eerst Crailoobaanlid en stappen dan hopelijk na enige tijd over op het combilidmaatschap. Ook omdat dit het voordeel van het Golfalliantielidmaatschap met zich meebrengt. Het Crailoobaanlidmaatschap kan gezien worden als het instapmodel van de vereniging. Dat deze aanpak succesvol is, blijkt uit de cijfers. Het lidmaatschap met speelrecht Crailoobaan is populairder dan ooit.
Inschrijfformulier
Het inschrijfformulier is conform het beleid van het bestuur, dat overigens ook al vóór 2020 werd gehanteerd. Op het formulier staan de twee voorkeurslidmaatschapsvormen. Het is niet in het belang van de vereniging als mensen in groten getale zouden kiezen voor het Boschbaanlidmaatschap. Daarom promoten we dit niet. Wanneer teveel mensen alleen op de Boschbaan kunnen spelen, lopen zij er ongetwijfeld tegenaan vaak geen starttijd te kunnen boeken en haken ze af. Nu kunnen ze uitwijken naar de Crailoobaan. Het combilidmaatschap is dus goed voor het ledenbehoud.
2×9
In de zomer van 2022 is door een werkgroep een pilot uitgevoerd om 2×9 te spelen op de Boschbaan. In die pilot bleek dat de baanbezetting dit toelaat, omdat het slechts gaat om een zeer kleine groep leden die dit graag wil. Wanneer die groep kort van te voren gebruik maakt van starttijden die nog niet ingevuld zijn, heeft dit een beperkte invloed op de beschikbaarheid van de baan.
Daarom is het besluit genomen dat 2×9 Boschbaan voorlopig is toegestaan voor leden en hun introducés, onder de volgende voorwaarden:
Vier dagen van te voren
Op werkdagen de hele dag
In het weekend vanaf 14.00 uur
Sindsdien is maar zeer beperkt gebruik maakt van deze regeling, waardoor dit een service is die kan worden aangeboden aan de groep leden die dit wil.
2×9 Boschbaan kan niet geboekt worden door niet-leden. Om die reden liggen er ook geen 2×9 scorekaarten bij de caddiemaster omdat dat de indruk zou kunnen wekken dat die optie voor niet-leden bestaat. 2×9 scorekaarten worden uitsluitend gebruikt door de wedstrijdcommissie tijdens wedstrijden op de Boschbaan waarbij dat gewenst is. Het is trouwens in heel Nederland gangbaar dat er slechts één ronde gespeeld kan worden over een baanlus op een baan die twee baanlussen kent. Ook is het gangbaar dat leden niet zelf kunnen kiezen van welke baanlus zij lid worden. Er is geen voordeel te behalen aan het actief promoten van het lidmaatschap met alleen speelrecht op de Boschbaan.
In de afgelopen jaren is gebleken dat het beleid van het bestuur een positief effect heeft gehad op het ledenaantal:
Crailoobaan
Tot voor kort waren mensen met speelrecht op de Crailoobaan geen lid van de vereniging, maar kaarthouder. Vanuit de visie dat alle golfers op het golfpark gelijkwaardig zijn en erbij horen, is het kaarthouderschap omgezet in een lidmaatschap. Ongeacht het type speelrecht, hopen we dat iedereen het Spandersboschgevoel heeft. Bij golfactiviteiten zoals de golfweek, vinden zowel activiteiten op de Crailoobaan als op de Boschbaan plaats. Women’s Golf, de Spandersbosch Business Club en andere groepen spelen afwisselend op beide banen. Er is een speciaal Par-3 Kampioenschap, dat uitstraalt dat ook een Par-3 baan een hoogwaardige vorm van golf is. Zeker als dat gebeurt op zo’n uitdagende baan als de Crailoobaan. Kortom, beide banen zijn evenwaardig aan elkaar. Ons beleid is dat alle leden – ongeacht het type speelrecht – het Spandersboschgevoel ervaren en trots zijn op het héle park.