14-04 Start renovatie hole 3 Crailoobaan

Op maandag 14 april starten we met de renovatie van hole 3 van de Crailoobaan. We verwachten hier een week mee bezig te zijn. Daarna zal de baan nog zeker 10 weken niet bespeelbaar zijn omdat het gras eerst moet groeien.

Under construction

Nieuw Betaalsysteem op de Driving Range!

Een duurzame golfbaan, kan dat eigenlijk wel?

Klimaatverandering vormt een bedreiging voor het leven op aarde. Terecht wordt van iedereen een flinke inspanning gevraagd om zo duurzaam mogelijk te zijn. Hoe zit het eigenlijk met de ecologische voetafdruk van golfbanen. Nemen ze niet teveel ruimte in beslag, gebruiken ze niet teveel water? Op Spandersbosch werken wij hard aan een duurzame golfbaan. Daarmee dragen wij bij aan het welzijn van mensen in onze omgeving.

Natuurbaan

Golfpark Spandersbosch maakt deel uit van het Goois Natuurreservaat (GNR). Met GNR zijn langjarige afspraken gemaakt over het beheer van de baan. Dat betekent dat op Spandersbosch niet met gif wordt gewerkt. Dat betekent dat de greens worden gesproeid met water uit de eigen vijver. Dat daarmee ook onkruidzaden mee komen, nemen we voor lief. Het onkruid wordt door vrijwilligers met de hand verwijderd. Dat betekent dat we aan natuurontwikkeling doen, door bijvoorbeeld de heide terug te laten komen. Ook zorgen we voor een optimaal leefgebied voor vogels. Zo is er een aantal jaren geleden een ijsvogelwand aangebracht. De biodiversiteit is groot in ons park. Natuurlijk is er wel eens spanning tussen de belangen van de natuur en van de golfers. Maar daar komen we altijd uit. Ook golfers zijn natuurliefhebbers.

Woningen

Omdat Spandersbosch deel uitmaakt van een natuurgebied, zullen er nooit woningen kunnen worden gebouwd. Het natuurgebied de Zanderij is indertijd door natuurliefhebbers gered voor de natuur. Het park ligt wel in een druk bewoond gebied, tussen Hilversum en Bussum. Een gezonde leefomgeving met frisse lucht en mogelijkheden om te bewegen is nodig voor de inwoners van het Gooi. Spandersbosch is een golfvereniging gericht op een breed publiek. Er wordt actief beleid gevoerd ten aanzien van verschillende doelgroepen om ze te enthousiasmeren voor de sport: jeugd, jongeren, vrouwen, mensen met een beperking, ondernemers… Veel golfers zijn wat ouder. Om vitaal te blijven is de sport voor deze groep van groot belang. Het golfpark wordt in stand gehouden door ruim 150 vrijwilligers die daarmee zinvol bijdragen aan de maatschappij.

Lees meer over duurzaamheid op Spandersbosch op: Duurzaam golfbeheer – Golfvereniging Spandersbosch (golfparkspandersbosch.nl)

Paaltjes met groene banden in de baan?!

Op verschillende plekken in de baan zitten groene banden om de paaltjes. Waarom zit die groene band erom heen en wat betekent die. Op Golfpark Spandersbosch hebben wij het voorrecht om in een natuurgebied te mogen golfen.  Dat betekent echter dat golfers rekening moeten houden met de natuur, zoals vastgelegd in het pachtcontract en beheerplan van de grondeigenaar Goois Natuur Reservaat. 

Er zijn meerdere gebieden in de baan, buiten de afslagplaatsen, fairways en greens, waar de natuur bescherming behoeft.  Dit kan zijn vanwege beschermde plantensoorten, of omdat de natuur zich moet herstellen. In deze kwetsbare gebieden zijn borden geplaatst met “Eco-gebied  Niet betreden” en zijn de grenzen van de gebieden aangegeven met paaltjes voorzien van groene banden. 

Er worden drie kleuren paaltjes gebruikt:

  1. Wit met groene banden, bijv op de holes Boschbaan 6, Crailoobaan 2, 6 en 7. 
  1. Rood met groene banden, bijv op de holes Boschbaan 1 en Crailoobaan 2 en 9, en in april t/m september op de holes Boschbaan 6, 7, 8 en 9. 
  1. Blauw met groene banden, bijv op de holes Boschbaan 6 en 7, en Crailoobaan 4. 

Wat moet je doen als je bal in één van deze afgezette gebieden ligt?  Dat hangt ervan af welke kleur het paaltje heeft, maar één beperking hebben alle gebieden gemeen: het zijn verboden speelzones.  Je mag je bal uit deze gebieden niet spelen. 

Rode paaltjes geven een hindernis aan. Een groene band om de paal betekent dat je het gebied niet mag betreden omdat het gaat om kwetsbare natuur. Foto: Geert Willemze

Hoe wel verder? 

  1. Je bal ligt buiten de baan in een gebied gemarkeerd met witte paaltjes met groene banden. Je mag de bal uiteraard niet spelen, maar je mag het gebied ook niet betreden om je bal te pakken.  Geen provisionele bal geslagen?  Dan is jouw enige optie in een wedstrijd of qualifying ronde  – terug naar de plek waar je de bal het laatst sloeg, een nieuwe bal droppen en opnieuw slaan, met één strafslag.  Regel 18.1 en 18.2. (Bal buiten de baan). 
  1. Je bal ligt in een gebied afgezet met rode paaltjes met groene banden.  Je mag de bal niet spelen, maar het gebied ook niet betreden, ook niet om je bal op te pakken.  Je pakt een nieuwe bal en handelt verder volgens Regel 17.1. (Bal in een hindernis) met één strafslag. 
  1. Jouw bal ligt in een gebied afgezet met blauwe palen met groene banden.  Je mag de bal zoals die ligt niet spelen, maar mag wel het gebied betreden om je bal op te pakken, TENZIJ er een bord staat met “Eco-gebied Niet betreden”.  Verder handelen conform Regel 16.1 (Abnormale baanomstandigheden) ZONDER strafslag. 
Op Crailoobaan 4 mag je niet vanuit dit met blauwe paaltjes afgezette gebied spelen. Je mag het wel betreden om je bal te pakken. Foto: Hwie-Bing Kwee

Nog vragen? Stuur een mail naar  sportzaken@golfparkspandersbosch.nl 

Wat een water!

Ook het begin van 2024 is er weer heel veel regen gevallen. Zoveel zelfs dat de waterpartijen buiten de oevers lopen en de baan bezetten. Nog uitdagender om te spelen dus. Het is mogelijk om te golfen, maar ontwijk natte plekken en tee gerust je bal op door de baan. Bij de kelder en lockerruimte in het clubgebouw stroomt er water binnen, omdat er niet voldoende afschot is vanuit de waterkolken naar de vijvers. Het lijkt dat we wellicht de waterbuffer capaciteit van de waterpartijen in de winter moeten verruimen. Daarmee creëren we ook in de zomer voldoende waterberging in de droge periodes.

Vanaf dit weekend gaat het vriezen. Blijf de baanstatus in de gaten houden of de baan open is. Binnen in de Brasserie is het in ieder geval warm en droog.

Gedragsregels op de baan

Sinds de regelmodernisering van 2019 komt het woord ‘etiquette’ niet meer voor in het regelboekje. Maar de gedragsregels in golf – de richtlijnen waarnaar het begrip etiquette verwees – zijn nog steeds even belangrijk. De gedragsregels in golf gaan over veiligheid en respect voor de baan, de spelers en het spel. Het zijn richtlijnen die ervoor zorgen dat andere spelers (en jijzelf) veilig, plezierig en eerlijk kunnen spelen. Ze zijn belangrijk om golf veilig en leuk te houden.

Op zaterdag 19 augustus jl. werden met de medewerking van een aantal vrijwilligers (Chrisje Vrij, Andre Roodselaar, Jan Plouvier en Hans Gouka) onder auspiciën van de Parkcommissie leaflets uitgedeeld aan spelers en speelsters op de Crailoobaan en de Boschbaan. Met deze leaflets werd extra aandacht gevraagd voor de op ons park meest in het oog springende gedragsregels.  Deze actie werd door de meesten zeer enthousiast ontvangen. Op vertoon van het leaflet kon men een heerlijke macaron krijgen bij de koffie of thee. Deze actie zal in de maand oktober of november worden herhaald.

Dat zo’n actie hard nodig is, blijkt wel uit een voorval afgelopen zomer. Greenkeeper Scott appt: Fully raked the Crailoobaan bunkers yesterday morning and this is what we see this morning… highest point the player leaves at and also just doesn’t rake at all…. . Tot wanhoop van de greenkeepers en andere mensen die met de baan bezig zijn, zijn er spelers die de elementaire gedragsregels met betrekking tot de bunkers niet naleven.

Bestuurslid Theo Hoekstra: “Het is voor ons onvoorstelbaar en ontoelaatbaar dat zoiets gebeurt. We proberen met veel energie de baan voor iedereen in een zo goed mogelijke staat te krijgen. Het minste wat we aan de spelers, of dat nu leden of gasten zijn, mogen vragen ( of eigenlijk eisen) is een beetje respect voor al dat werk en zeker voor de bunkers. De hellingen van de bunkers moeten juist zo hard mogelijk worden zodat de bal, als die in een bunker belandt, naar een gunstige positie rolt om die er daarvandaan vervolgens weer uit te krijgen. Als die helling voortdurend kapot getrapt wordt, gaat dat nooit lukken. Kortom, NOOIT doen en als u spelers ziet die het toch doen, spreek ze dan gerust aan! Niemand wil zijn of haar bal vinden in een uitgetrapte voetstap. Al helemaal niet als je een qualifying ronde loopt….! De greenkeepers hebben de bunkerharken bewust al zo geplaatst dat die plek de beste is om de bunker te betreden………, en weer uit te lopen!



Rookvrije generatie ook bij Spandersbosch

Rookvrije golfclubs en -banen

De NGF heeft in 2022 namens de golfsport het Nationaal Preventie Akkoord ondertekend met als doel om steeds meer om golfclubs en -banen rookvrij te maken. In het Nationaal Preventie Akkoord hebben alle sportbonden en NOC*NSF met het Ministerie van VWS de ambitie vastgelegd dat uiterlijk in 2025 alle sportverenigingen en sportevenementen rookvrij zijn. Ook Spandersbosch zet per 1 juli 2023 verdere stappen om geheel rookvrij te worden. Voortaan mag alleen nog op het benedenterras gerookt worden. Per 1 januari 2024 is het de bedoeling dat ook daar niet meer gerookt mag worden.

Naar een rookvrije sport

Sinds 1 juli 2021 geldt dat rookruimtes in openbare gebouwen niet meer zijn toegestaan. Dit betekent ook dat er geen rookruimtes meer ingericht mogen worden die aan of tegen een sportaccommodatie vastzitten. Clubs en banen zijn zelf verantwoordelijk voor handhaving van het rookverbod.

Op 24 juni 2022 is een NOC*NSF-campagne gelanceerd onder de naam ‘De sport wordt rookvrij. Wen er maar aan’. Het doel van deze campagne is om het thema Rookvrije Sport op de agenda van clubbesturen te zetten en sportclubs te stimuleren actie te ondernemen.

Steeds meer rookvrije golfbanen

Het aantal rookvrije golfclubs stijgt gestaag. Naast Gaasterland, Holthuizen en de Rosendaelsche hebben – onder meer – deze clubs het roken permanent verboden: de Kennemer, Noordwijkse, Amsterdam Old Course, Kavel II Beemster, Golfbaan Ameland, Koninklijke Haagsche Golf en Country Club, Prise d’Eau, Golfclub Zeewolde, Kleiburg en De Hoge Kleij. 87% van alle sporters in Nederland wil een rookvrije omgeving.

Golfvereniging Spandersbosch

Bij Golfvereniging Spandersbosch is het al jaren verboden om in de baan te roken. Heel het terrein van Golfpark Spandersbosch ligt in een natuurgebied, waarbij het gevaar van bos of heidebranden zeer reëel is.

Het roken op het terras bij het clubgebouw was nog steeds toegestaan. Daar gaan we verandering in aanbrengen. Per 1 juli 2023 is het niet meer toegestaan om op het boventerras te roken. Alleen op het benedenterras wordt een ruimte ingeruimd, waar nog gerookt mag worden. Na 31-12-2023 is het streven om ook het roken op het benedenterras niet meer toe te staan, zodat Golfvereniging Spandersbosch per 1 januari 2024 geheel rookvrij is! Daarmee voldoen we ruimschoots aan de doelstelling van de NGF om in 2025 rookvrij te zijn.

Wat gaat er veranderen?

Op 1 juli aanstaande staan er geen asbakken meer op het boventerras. Alleen op een beperkt deel van het benedenterras is het nog toegestaan om te roken, zolang anderen daar geen last van hebben.

Op het boventerras zullen we door middel van bordjes en andere middelen duidelijk maken dat roken niet is toegestaan.

We vragen onze leden om elkaar er op aan te spreken als iemand abusievelijk toch wil roken op het boventerras. Van de medewerkers van de Brasserie kan niet verwacht worden dat zij gaan handhaven, omdat zij daardoor in conflict kunnen komen met hun service gerichte rol. Toezien op naleving van deze nieuwe regels is een taak van bestuur en leden onderling.

Golfschool en Driving Range

Ook bij de golfschool en Driving Range wordt zeer beperkt toegestaan dat er gerookt mag worden. Alleen bij de afval containers aan de rechterzijde van de driving range is na 1 juli nog de mogelijkheid om te roken.

In de nieuwsbrief van juni is dit nieuwe beleid aangekondigd, zodat iedereen ruim van te voren rekening kan houden met dit nieuwe rookbeleid.

We begrijpen dat er enkele leden en gasten het niet prettig vinden dat ze niet meer kunnen roken op het terras. Het algemeen belang, de uitdaging van de NGF, maar bovenal ook de wens van het bestuur en het merendeel van de leden om een rookvrij Golfpark te hebben per 1 januari 2024 heeft de keuze makkelijk gemaakt om per 1 juli te starten met het rookvrij verklaren van het boventerras.

Dank alvast aan een ieder voor het begrip van deze keuze. Een wereld waarin kinderen volledig rookvrij kunnen opgroeien, komt daarmee steeds dichterbij. En we zijn zeer positief dat we bij Golfvereniging Spandersbosch daar een kleine bijdrage aan kunnen leveren om te komen tot een rookvrije generatie!

Nieuw baanrecord 18 holes op Spandersbosch

Tijdens de Parkkampioenschappen Strokeplay op zaterdag 20 mei wist Monica de Boer het baanrecord uit 2022 van Simone Stevens van 73 slagen te verbeteren door met 65 slagen uit de baan te komen. Tijdens de strokeplay kampioenschappen wordt 18 holes Crailoobaan-Boschbaan gespeeld.

“Alles zat vandaag mee”, aldus Monica nog enigszins beduusd van dit mooie resultaat.

Haar scorekaart komt ingelijst te hangen in de hall of fame bij de kleedkamers van Spandersbosch.

Ook de volgende dag op 21 mei was Monica de Boer in vorm. Zij eindigde als eerste bij de dames!

Laat de greenkeepers veilig hun werk doen

Voor greenkeepers is de golfbaan hun werkplek. Om hun veiligheid te garanderen geldt er wereldwijd een voorschrift: wacht met slaan totdat de greenkeeper jou een teken geeft.

Greenkeepers doen veel van hun werk voor dag en dauw zodat wij zo veel mogelijk ongestoord kunnen spelen. Maar er is veel te doen en soms moet dat werk gedaan worden terwijl het druk in de baan is. Greenkeepers houden in dat geval goed in de gaten of er spelers aan komen. En ze maken plaats voor jou zodra ze je zien en geven een teken wanneer je kunt slaan. Heb dus even geduld. Hiermee voorkom je ongelukken en creëren we voor greenkeepers de veilige werkomgeving waar ze recht op hebben.

Is de kust veilig, dan kan het nog steeds voorkomen dat je een afzwaaier slaat. In dat geval moeten jij en je medespelers hard FORE! roepen.

Bij een afzwaaier zijn we allemaal geneigd om te denken: “Daar loopt toch niemand?” Maar weet je het 100 procent zeker? Je kunt lang niet altijd zien of er een andere golfer staat waar jouw bal naartoe gaat. Je weet ook lang niet altijd volledig zeker of er een greenkeeper aan het werk is waar jouw bal landt.
Je roept misschien soms ‘voor niets’ FORE! Maar als je het niet doet, kun je verantwoordelijk zijn voor een ernstig ongeluk – omdat anderen dan niet gewaarschuwd zijn en hun hoofd niet kunnen bedekken. Je zult er dan heel erg spijt van hebben dat je verzuimde om FORE! te roepen.

De Nederlandse Greenkeepers Associatie (NGA) heeft recent de veiligheidscampagne #Focus fore je slaat gelanceerd en hierbij is een actieposter gemaakt. Ook is een video gemaakt, die je hier kunt bekijken.

Dank voor je medewerking!