Nieuws
30 March 2023

Regelnieuws

Op hole 4 van de Boschbaan komt de bal nogal eens in het bos aan de rechterkant van de fairway terecht. Mag je dan een provisionele bal spelen? Nee. Op de regelavond op 19 april a.s. geven de referees een toelichting op de golfregels waarbij ze ingaan op situaties op onze banen. Hier alvast een voorproefje:

Hole 2 Crailoobaan

Je slaat een verre bal richting de green van hole 2 van de Crailoobaan. Oei, wel heel ver en de bal ligt misschien buiten de baan. Om tijd te besparen sla je nu een provisionele bal. Ligt je eerste bal alsnog binnen de baan dan moet je met deze bal verder spelen. Ligt je eerste bal buiten de baan dan wordt de provisionele bal automatisch de bal in het spel.

Hole 3 Boschbaan

Je slaat een verre bal te veel naar rechts in het bos op hole 3 van de Boschbaan. Misschien kun je deze bal niet vinden en daarom sla je ook nu, om tijd te winnen, een provisionele bal. Als je na 3 minuten zoeken je eerste bal niet vindt dan wordt de provisionele bal automatisch de bal in het spel.

Maar wat als je je eerste bal wel vindt maar deze ligt onspeelbaar? Helaas, dan mag je niet met je provisionele bal doorgaan. Je moet verder met de eerste bal en een van de drie opties voor omgaan met een onspeelbare bal toepassen.

Hole 4 Boschbaan

Je slaat op hole 4 van de Boschbaan een bal te veel op rechts. Daar staan rode paaltjes dus dat is een rode hindernis.  Als je bal zo goed als zeker in een rode hindernis ligt mag je géén provisionele bal slaan. Je kunt kijken of je je bal uit de hindernis kunt slaan. Vind je je bal niet of ligt je bal onspeelbaar dan pas je een van de drie ontwijkopties van de rode hindernis toe.

En verder….

  • Meld duidelijk aan jouw marker dat je een provisionele bal gaat slaan. Doe je dat niet dan wordt deze bal jouw tweede bal.
  • Als je je eerste bal binnen drie minuten vindt, en die binnen de baan ligt, moet je met deze bal verder.  Met de provisionele bal mag je niet verder spelen.
  • Je bent niet verplicht om naar de eerste bal te zoeken als je provisionele bal gunstig ligt.
  • Als je provisionele bal verder van de hole ligt dan waar de eerste bal waarschijnlijk ligt, mag je de provisionele bal nog een keer slaan.   Echter, je provisionele bal wordt de bal in het spel als je deze hebt geslagen vanaf een plek die dichter bij de hole is dan waar jouw eerste bal waarschijnlijk ligt.
  • Gebruik het spelen van een provisionele bal om de snelheid in de baan te houden. Vermoed je dat je bal verloren of buiten de baan kan liggen?  Sla dan een provisionele bal!
  • Bij het slaan van een provisionele bal komt een strafslag bij. Dus vanaf de afslag wordt een provisionele bal je derde slag.  Is deze provisionele bal ook eventueel verloren of buiten de baan, mag je een tweede provisionele bal slaan, en dat wordt slag 5.