Topsport!

Hans Hermans interviewde Theo Hoekstra over zijn rol als bestuurslid Parkzaken. Na op allerlei manieren betrokken te zijn geweest als bestuurslid bij Spandersbosch, is de als hoornist opgeleide Theo Hoekstra nu bezig aan zijn laatste termijn. Wat heeft hij meegemaakt en wat wil hij zijn opvolger meegeven?

Wie is Theo Hoekstra?

Ik ben geboren en getogen in Friesland. Mijn achtergrond ligt in de muziek en ik speelde hoorn. Na het conservatorium heb ik onder andere in het Frysk Orkest en later in het Radio Philharmonisch Orkest gespeeld. Een mooie tijd. Weinig mensen beseffen het, maar dat is wel topsport: je publiek heeft een volmaakte CD in het hoofd en je moet dan live dat niveau zien op te leveren. Iedere keer weer, en zeker op latere leeftijd, is dat wel een uitdaging! In 1991 ben ik om persoonlijke redenen overgestapt naar de afdeling Muziek van Beeld & Geluid en daar uiteindelijk als manager met pensioen gegaan. We zijn gezegend met vier kinderen en acht kleinkinderen.
Hobby’s: naast golf hou ik van reizen, wijn en koken. Geweldige combinatie nietwaar?

Heb je een lijfspreuk?

Niet echt een mooie quote, maar wel een intense levenshouding. Ik ervaar het leven na mijn operaties als geleende tijd: een bonus van de voorzienigheid. Ben niet gelovig opgevoed, maar soms ervaar je dingen die je bijna geen toeval meer kunt noemen. 

Koester de natuur! Ik kan daar enorm van genieten. Of dat nu thuis is, ik tel bijvoorbeeld voor de Sovon met vaste regelmaat de vogels in mijn tuin, op ons golfpark of elders op de wereld. Onbegrijpelijk dat wij daar als mensen zo slordig mee om gaan.

Tenslotte probeer ik altijd mensen in hun waarde te laten. Ook als je het niet echt met elkaar eens bent. De huidige ontwikkelingen in onze maatschappij baren me wat dat aangaat grote zorgen. Alle nuance lijkt te verdwijnen………!

Hoe ervaar je het besturen van onze club?

Ik vind het nog steeds erg leuk! In mijn tijd bij Beeld en Geluid zat ik in de Ondernemingsraad van het grote NOB en heb daar veel geleerd wat hier zeker van pas komt: flexibiliteit, diplomatie en volharding. Ik denk dat de koers die het huidige bestuur uit heeft gezet op termijn de juiste zal blijken te zijn.

Hiervoor heb ik twee periodes in het clubbestuur gezeten. Dat was toch veel stichting versus club en dat was eigenlijk niet goed. Nu beide besturen samengevoegd zijn moeten we als één partij de boel managen en dat is veel beter en efficiënter vind ik.  

Ik ervaar dit verreweg als de leukste maar ook drukste periode, omdat je veel breder kijkt en meedenkt. En ik moet zeggen: ik heb nu wel iets meer begrip voor de standpunten van de Stichting destijds. 

Waren er ook minpunten?

Natuurlijk erger je je wel eens aan leden die lijken te vergeten dat bestuurders vrijwilligers zijn die zich belangeloos en vol inzetten voor het belang van de leden en de vereniging. Zij verdienen ook in hun waarde te worden gelaten, ook als besluiten niet helemaal in jouw persoonlijke, vaak korte-termijn-belang te passen. Zulk gedrag legt de kiem voor kampvorming zoals we die tegenwoordig overal zien ontstaan. En de laatste twee ALV's laten zien dat ook wij op onze tellen moeten passen, want de kracht van onze vereniging ligt nog altijd in gezelligheid en een gezamenlijk clubgevoel. Kampvorming is daarbij de dood in de pot……..

Waarom ga je uit het bestuur?

Niet omdat ik het niet leuk meer vind. In tegendeel. Maar er zijn twee praktische redenen: Officieel moet je na 3 periodes uit het bestuur. Daar kan je mee sjoemelen, want na de fusie is het een nieuwe organisatie en zou ik dus nog twee periodes kunnen gaan, maar dat voelt niet helemaal goed.

Belangrijker is de balans in mijn leven. Naast bestuurder zit ik in de parkcommissie, de P&P wedstrijdcommissie en het Groenteam. Vooral dat laatste vind ik heerlijk. Samen met andere vrijwilligers de groene staf ondersteunen en het park en de banen er steeds beter uit laten zien. Maar uiteindelijk ben ik heel veel op het park zonder dat ik aan golfen toekom. Mijn kwetsbare gezondheid speelt nadrukkelijk een rol en  mijn vrouw en (klein)kinderen verdienen ook aandacht, dus moet ik daar een balans in vinden.

Wat wens je je opvolger toe?

Heel veel plezier en daar heb ik alle vertrouwen in. Het is zeker na de fusie een mooie klus om te doen: meedenken en vorm geven aan onze prachtige baan in een beschermd natuurgebied in het Gooi. Omgaan met ex- en interne partijen, meedenken over inkomsten en uitgaven, etc. Als je een beetje diplomatiek bent aangelegd, kun je best veel bereiken. Wat zeker ook helpt is dat we na Corona financieel gezien mogelijkheden hebben die we in het verleden nooit hebben gehad.

Wat geef je ons mee bij je afscheid?

Aan de leden: prijs je gelukkig dat er vrijwilligers zijn die het bestuur van de vereniging op zich kunnen en willen nemen. En realiseer je dat onze baan prachtig is, maar ook kwetsbaar door zijn beperkte oppervlakte. Het niet repareren van divots en pitchmarks heeft daarmee een veel grotere impact dan op een brede, grote baan. Accepteer en respecteer de besluiten van de greenkeepers. Ze doen dat in ons aller belang!   Aan het bestuur: Heel veel succes, we zijn op de goede weg en blijf vooral in gesprek met de leden.

Je blijft toch wel lid van onze vereniging?

Absoluut! En ook actief: ik blijf de commissies doen en waarschijnlijk ga ik na het besturen wel marshallen. Daar is grote behoefte aan! Blijf ik toch betrokken bij de baan en de mensen die daar gebruik van maken. Dat moet toch wel passen binnen mijn balans?

Het bestuur is op zoek naar vier nieuwe bestuursleden.
Klik voor meer informatie op de vacaturebeschrijving!