Je krijgt een veel bredere kijk op de vereniging

Hans Hermans interviewde vice-voorzitter Geert Willemze. In januari 2021 trad hij toe tot het nieuwe bestuur van Golfvereniging Spandersbosch. Hoe is het om in het bestuur van een golfvereniging te zitten? Geert heeft heel veel mooie en positief ingestelde mensen leren kennen, waardoor hij zich nog veel meer thuis is gaan voelen bij deze vereniging.

Wie ben je?

Tekenend voor Geert begint hij eerst over zijn omgeving: Ik woon samen met Hetty in Kortenhoef. We hebben twee dochters en kleinkinderen. Na een clinic in 2004 ben ik begonnen met golflessen en kreeg meteen het advies: zorg dat je vrouw het ook gaat doen. Van dat advies hebben we nog dagelijks plezier.

Pas na enig aandringen komt hijzelf uit de verf: na mijn studie in Delft en wat verschillende bedrijven ben ik de laatste 30 jaar facilitair manager geweest bij een grote psychiatrische inrichting. Ben schuldhulpmaatje, geïnteresseerd in cultuur en heb samen met Hetty sinds mijn pensionering in 2019 meer musea bezocht dan in alle voorgaande jaren samen. Ik vind schilderen leuk - met name aquarelleren - en we houden van muziek maken. Hetty zingt, ik speel gitaar en af en toe doet onze buurman mee met zijn keyboard.

Heb je een lijfspreuk?

Grappig dat je dat vraagt: in mijn werkzame leven had ik als motto: “Laat de omstandigheden nooit zo worden dat ze je keuzes bepalen.”

Maar met het stijgen der jaren word je bewust van een steeds kortere toekomst. De laatste tijd is mijn motto daarop aangepast: “Leef in het nu! Geniet van elk moment dat ons gegeven wordt.”

Wat heeft je ertoe gebracht om in het bestuur te gaan?

Na je pensionering wil je nog wel wat zinnigs doen, toch? Dat kan heel goed voor de club, dus heb ik me aangemeld voor hand- en spandiensten. Theo vroeg me toen voor de jeugdcommissie, ik begeleidde ook nieuwe spelers naar hun GVB en nog wat klein spul. Na een jaar vroeg Remco me voor het nieuwe bestuur en ik dacht dat ik me daar ook wel nuttig kon maken. Dus waarom niet?

Met welke ambitie ben je eraan begonnen?

Ik dacht dat mijn facilitaire ervaring wel van pas zou komen, maar die portefeuille werd al verzorgd. Ik kreeg de rol van vice-voorzitter, daarmee had ik mijn handen vrij voor een soort vliegende keep functie. Dat is lekker breed. Ik deed onderzoek en voorbereidingen voor het meerjarenplan en bied hulp bij verschillende initiatieven en aan commissies waar dat gevraagd wordt. Bijvoorbeeld het selectieproces van de nieuwe aannemer voor het golfpark, de zaken rond de driving range, gehandicapten golf, de coördinatie van de golfweek, etc...

Wat heeft je bestuursperiode jou persoonlijk gebracht?

Je krijgt een veel bredere kijk op het bedrijf – want dat is het eigenlijk – Golfvereniging Spandersbosch. Zolang je hier komt om lekker je rondje te lopen heb je nauwelijks in de gaten wat er allemaal voor nodig is om plezierig te kunnen golfen.

En ik heb heel veel mooie en positief ingestelde mensen leren kennen, waardoor ik me nog veel meer thuis ben gaan voelen bij deze vereniging.

Wat zijn volgens jou de sterke punten van dit bestuur?

Dit bestuur heeft een sterke lange termijn visie/plan. We werken daar enthousiast en consistent aan.

Neem de brasserie die inmiddels grote stappen vooruit heeft gemaakt in bediening, kaart en keuken, mede dankzij Marie-Anne. Of de verbreding van doelgroepen: vrouwen, werkenden, jongvolwassenen waar we al duidelijk effecten van zien. Nieuwe initiatieven zoals “samen trainen-samen spelen” en wedstrijdvormen maken het golfspel voor onze leden interessanter en leuker. Verbeteringen in parkbeheer worden nu al zichtbaar en zo kan ik nog even doorgaan.

Zijn er ook zwakke punten?

Natuurlijk! We zijn er denk ik onvoldoende in geslaagd om voldoende draagvlak bij alle leden te creëren voor het beleid. Kijk, als het mensen niet interesseert omdat ze alleen maar willen golfen is dat niet zo’n ramp zolang ze het bestuur vertrouwen. Maar als leden die het wel interesseert dwars gaan liggen en stemming proberen te maken hebben we iets niet goed gedaan.

Waarom ga je uit het bestuur?

Er ligt nu een duidelijk lange termijnstrategie waar de komende jaren aan gewerkt kan worden. Daarin is veel ruimte voor nieuwe initiatieven. Ik ben hier straks drie jaar mee bezig geweest en wil voorkomen dat ik te veel vast kom te zitten in mijn ideeën. Ik geloof dat je op tijd moet verjongen om de vereniging en haar strategie levend, leuk en effectief te houden.

Mensen denken vaak: besturen kan ik niet.

Grote onzin! Onze leden hebben stuk voor stuk ervaring op hun eigen vakgebied en in ons “bedrijf” is die ervaring vrijwel altijd bruikbaar. En zoals overal is besturen gewoon een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. We hebben in ons huidige bestuur ook mensen zonder enige bestuurservaring, maar die groeiden in hun rol en blijken bijzonder effectief en verhelderend. Je hoeft het alleen maar leuk te vinden om iets aan te pakken.

Wat zou je bij je afscheid tegen de het bestuur en de clubleden willen zeggen?

Tegen de leden:

Je kunt erop vertrouwen dat dit bestuur met een gedegen visie bijzonder hard werkt aan jullie golfplezier en het gezond voortbestaan van onze vereniging. We mogen ons gelukkig prijzen met zoveel inzet van alle vrijwilligers. Dankzij hun inzet zijn wij een “bedrijf” met lage kosten, waardoor ook ons lidmaatschap betaalbaar blijft.

Tegen het bestuur:

Ga vooral zo door en laat je niet ontmoedigen. We zijn op de goede weg!

Blijf je nog wel lid van onze vereniging?

Wat denk je zelf? Ik heb hier vrienden gevonden en in mijn bestuursperiode ontzettend veel leuke, gemotiveerde mensen leren kennen. En met de golfalliantie hebben we nog ruimer baan. Ik voel me hier prima thuis!

Het bestuur is op zoek naar vier nieuwe bestuursleden.
Klik voor meer informatie op de vacaturebeschrijving!