'Ik ben een verenigingsmens'

in gesprek met Remco Broekhoff, secretaris bestuur Spandersbosch

Ik ben een geboren Brabander, maar inmiddels behoorlijk “verGooi-de” vrijgezel.

55 Jaar, onder andere IT-manager geweest bij Schiphol, maar nu alweer vele jaren zelfstandig ondernemer. Ik vind heel veel dingen leuk en interessant: uiteraard computers en golf, maar daarnaast ook oude auto’s, rally’s rijden. Wandelen… ik kan na het eten zomaar 2 uur erop uit gaan. Ben geïnteresseerd in politiek en lees veel over allerlei onderwerpen.

Mijn lijfspreuk: “Leef het leven”. Er wordt vaak gezegd: “Je leeft maar eenmaal”, maar iemand zei eens dat het enige wat je maar eenmaal doet is sterven. In het leven biedt iedere dag nieuwe uitdagingen en verassingen. Leven doe je niet eenmaal: dat doe je iedere dag!

Waarom ben je eigenlijk in het bestuur gegaan?

Kort gezegd: Omdat ik een verenigingsmens ben. Dat is een soort gen dat in je zit. Niet iedereen heeft dat, maar gelukkig hebben wij heel veel verenigingsmensen in onze club: kijk maar eens naar het enorme aantal vrijwilligers.

Dat “gen” zit al lang in mij: op de hockeyclub zat ik al op jonge leeftijd clubbladen in elkaar te draaien. Ik vind het leuk om mee te werken aan de bloei en goede sfeer van een vereniging. Daar maak je heel veel mensen blij mee. Je geeft ze een soort “thuis” waar ze – en dan ook ikzelf - met plezier komen.

Jij bent een van de langst zittende bestuursleden, toch?

Als dat zo is – ik weet het niet zo precies – dan is het me min of meer overkomen. Eigenlijk vind ik dat je regelmatig moet vernieuwen.

In mijn eerste bestuursperiode deed ik algemene zaken, marketing en communicatie, zette o.a. de club op facebook. Toen Riekus Hatzmann ermee ophield heb ik het voorzitterschap overgenomen en ben begonnen de controverses tussen vereniging en stichting te slechten – wat uiteindelijk heeft geleid tot de fusie. Dat kun je niet zomaar laten vallen omdat er heel veel gevoeligheden liggen.

Om die reden ben ik in het huidige bestuur aangebleven als secretaris om te zorgen dat er een behoorlijke overdracht van kennis is. En ja, dan zit je zomaar aan de 11 jaar. Maar nu wordt het echt tijd voor een frisse blik.

Hoe kijk je nu terug op jouw bestuursperiodes?

Met heel veel plezier. Het is een leerzame periode, want je leert steeds beter omgaan met de vele aspecten van een vereniging: verschillend denkende leden, de financiële aspecten, de baankwaliteit, samenwerking met belanghebbenden, communicatie, noem maar op. En ik kijk met dankbaarheid terug op de spontane inzet van al onze vrijwilligers.

Natuurlijk zijn er ook wel slapeloze nachten, maar als er geen problemen waren was het ook niet uitdagend, toch?

Iedere periode heeft ook weer een eigen karakter: die van de fusie beschouw ik als een van de meest vruchtbare en de huidige bestuursperiode als een van de meest dynamische.

Welke ambities zijn gerealiseerd en welke moeten er nog worden vervuld?

Er is heel veel in gang gezet op het gebied van verjonging, vrouwen in het golf, kwaliteit van de horeca, baanexploitatie, integratie van de golfschool.

Veel daarvan is nog in ontwikkeling, maar het komt er wel aan.

En nu er vier leden van het bestuur na hun periode opstappen is de ambitie om dat bestuur ook wat te verjongen. Met behoud van levenservaring… dat dan weer wel.

Met welke eigenschappen zou je opvolger de meeste kans van slagen hebben denk je?

In de functie van secretaris helpt het denk ik als je zorgvuldig en empathisch bent. Als iemand bijvoorbeeld in een vergadering iets opmerkt dat je dan probeert te begrijpen waarom dat gezegd wordt. En je moet het ook leuk vinden om dingen te doen: je bent tenslotte de rechterhand van de voorzitter.

Wat zou je ons aan het eind van je bestuursperiode willen meegeven?

Aan de leden: we hebben een mooie vereniging. Laten we er alles aan doen om dat zo te houden door ruimte te laten aan het algemeen belang boven je directe eigen belang. Natuurlijk zijn er meningsverschillen, maar breng de moed op om die uit te praten. Ik bel in zo’n geval altijd iemand op om samen een kop koffie te drinken. Dat werkt eigenlijk altijd verrassend goed.

Aan het bestuur: blijf vooral doorgaan met het belang van de leden en de vereniging voorop te stellen. En als tweede: ik ga niet weg bij deze mooie vereniging. Ook na mijn bestuursperiode blijf ik beschikbaar om kennis te delen

Het bestuur is op zoek naar vier nieuwe bestuursleden.
Klik voor meer informatie op de vacaturebeschrijving!