Spreeuwen wonen liever niet in een flat

In het kader van duurzaam baanbehoud zijn op Spandersbosch mezenkasten en een spreeuwenflat geplaatst. De mezenkasten blijken een succes, maar de spreeuwenflat voldeed niet aan de verwachtingen. Daarom zijn de spreeuwenhuisjes verplaatst. Lees hier meer over de ups en downs van biologische insectenbestrijding.

Natuurverschijnselen bemoeilijken het onderhoud van de greens. Zo is er een kleine larve (emelt) die het leuk vindt om de grassprietjes op te vreten en bij de wortelhals af te bijten. Emelten kunnen de grasmat flink aantasten. Deze larve van de langpootmug is ook wel bekend als de glazenwasser. Gelukkig zijn er vogels die emelten wel lekker vinden. Zo prikken kraaien met hun grote snavels de emelten uit de grasmat maar ook daar worden we niet blij van. Wie emelten ook erg lekker vindt: de spreeuw. Vandaar dat in 2016 het idee van de spreeuwenflat is ontstaan.

Spreeuwen nestelen graag in de buurt van hun voedselbron en broeden liefst ook in kleine groepen. De leden van onze vereniging hebben met veel enthousiasme het plan omarmd en binnen no time hadden 40 leden een huisje geadopteerd. Helaas loopt het niet zoals we hoopten. De spreeuwen hebben de prachtige woningen genegeerd, trokken hun snavel er voor op en bleven waar ze waren, waar dat ook is.

Na een evaluatie krijgen de huisjes nog een nieuwe kans door ze in groepen te verhuizen naar verschillende plekken in het bosgebied op het park. Als ook dat niet lukt, worden de kasten omgebouwd voor andere vogels. De dertig nestkasten voor mezen, die twee jaar geleden zijn opgehangen,  hebben een bezettingsgraad van 95%. De mezen helpen bij het opruimen van de rupsen van de eikenprocessierups. Vorig jaar was de plaag beduidend minder. Biologische bestrijding helpt dus wel!