Persoonlijk en integer

Van Vuure Uitvaartverzorging is een familiebedrijf. Een familie met een passie voor golf. Maar liefst 9 van de 11 familieleden in het gezin van Dirk van Vuure sr. golfen: vader en moeder, de kinderen en bijna alle aanhang. Martine van Vuure vertelt hoe haar overgrootvader naar Hilversum kwam en startte als aanzegger. Dat is iemand die langs de deuren gaat om te vertellen dat er iemand is overleden. In 1896 nam hij het bedrijf waar hij dat voor deed, over. Van Vuure Uitvaartverzorging bestaat dus al ruim 125 jaar. Martine en haar broer Dirk groeiden op in het bedrijf. Zij is nu algemeen directeur, haar broer runt de repatriëringtak.

Op een heel persoonlijke en interactieve wijze nemen Martine van Vuure en haar man Menno Lamme ons mee in de uitvaartwereld. ‘Nadenken over afscheid’ heet de bijeenkomst in het kader van de Spandersbosch Academy. Een kleine groep deelnemers is naar de Parkzaal gekomen om hier meer over te horen. We worden niet teleurgesteld. Marianne Zeegelaar, al elf jaar uitvaartbegeleidster, vertelt over haar ervaringen en wat er allemaal bij komt kijken. Als er iets duidelijk wordt, is dat het heel belangrijk is om ruim van te voren met je nabestaanden te bespreken hoe jij zelf je uitvaart ziet. Dat geeft rust en voorkomt ruzie. Als je iets niet wilt, is dat dat ruzie rond een sterfbed. Om je bij dat gesprek te helpen, kun je gebruikmaken van een uitvaartwensenboekje. Wil je bijvoorbeeld begraven worden of gecremeerd?  Wil je muziek laten horen, of niet en zo ja welke? Tal van onderwerpen passeren in dat boekje de revue.

In hoeverre moet je de wensen van de overledene respecteren? Eén van de deelnemers vertelt hoe zij best moeite had om de wens van haar overleden vader op te volgen, maar dat het haar toch rust heeft gegeven het wél te hebben gedaan. ‘Sommige mensen leggen hun uitvaartwensen zelfs vast bij de notaris’, vertelt Marianne. Zij waarschuwt ervoor een en ander niet teveel dicht te timmeren. Er moet ook ruimte voor de nabestaanden zijn om zelf vorm te geven aan de manier waarop ze afscheid willen nemen van de overledene. Als uitvaartbegeleidster helpt zij families bij alles wat er moet gebeuren. Dat gebeurt in tenminste twee gesprekken. Door de schok van het overlijden en de emoties die daarmee gepaard gaan, gebeurt er iets in de hoofden van mensen, vult Martine aan. In die eerste fase van rouw vinden letterlijk veranderingen in de hersenen plaats, hoorde zij eens van een hoogleraar neuropsychologie. Daarom moet je niet alles in één keer hoeven te beslissen.

Na afloop krijgen we een goodiebag mee met geheel in de stijl van Van Vuure luchtige en serieuze dingen. Een plakje cake én het uitvaartwensenboekje. Een papieren zakdoekje én een lief kinderboekje Twink, de troost-ster. Een magazine ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan én een inschrijvingsbewijs Voorzorg lidmaatschap. Heel bijzonder om de mensen en het bedrijf achter het sponsorbord op hole 9/18 te leren kennen. Toch geïnteresseerd geraakt in het uitvaartwensenboekje? Je kunt het aanvragen via www.vanvuure.nl