Ken je pro - Esmee Jones

Esmee Jones is van kinds af aan dol op sport. Op haar zevende begint ze met golfen, waar ze al snel beter in is, dan haar ouders 😊. Ook is ze heel goed in skiën. Op haar veertiende is ze de nummer 2 bij het NK Alpine Slalom. Uiteindelijk kiest ze voor golf, omdat ze de sfeer in de golfwereld fijner vindt dan die op de piste. Daar is het ieder voor zich, bij golf is het meer mét elkaar. Nu is ze één van de vijf golfprofessionals op Spandersbosch. Welk pad heeft ze gevolgd om daar te komen en waarom moeten we ons beslist door Esmee laten coachen?

Als kind van een Britse vader en een Nederlandse moeder is Esmee Jones tweetalig opgevoed. Misschien is ze daardoor op school niet zo goed in Nederlands, maar gelukkig wel in sport. Ze slaat dan ook het advies om een kappersopleiding te gaan doen in de wind en gaat op zoek naar een school waar ze haar liefde voor golf kan uitleven. Dat wordt het Centre of Sports Education, een mavo-opleiding in Zwolle waarbij ze drie ochtenden in de week twee uur golfles krijgt en het programma ook verder afgestemd is op een carrière in de sport.

Op haar 16e gaat ze naar Hartpury College, in Gloucester om een vervolgopleiding in golf te gaan volgen. De school heeft een driving range, een putting green, putting lab en alle mogelijke oefenfaciliteiten ook voor andere sporten. Alle bekende rugby- en voetbalspelers in Engeland hebben hun opleiding op Hartpury gedaan, vertelt Esmee. De school heeft 170 dieren, onder andere paarden, kangoeroes… Is de sfeer op zo’n kostschool niet verschrikkelijk? Nee, zegt Esmee. “Ik heb juist ontzettend gelachen met de andere meiden, die uit alle delen van de wereld kwamen: Kenia, China, Duitsland, Barbados…”. In Nederland kon ik niets vinden wat aansloot bij wat ik wilde. Dit was het helemaal, maar uiteraard was het niet niks om zo jong al uit huis te gaan.”

Terug in Nederland loopt ze stage bij Harald Grunberg, de oprichter van Dutch Kids Golf en oriënteert ze zich op een vervolgstudie. Dat wordt de University of Birmingham, waar ze een Bachelor of Applied Golf Management doet inclusief een PGA-opleiding. Voor haar afstudeerscriptie onderzoekt ze hoe jongeren gemotiveerd raken voor golf. Belangrijk inzicht: een jongere heeft een ouderfiguur nodig, die hem of haar op sleeptouw neemt. Dat kan een (groot)ouder zijn, een oom of tante of een buurvrouw… Esmee slaagt met glans voor de opleiding. Op de afstudeerdag wordt zij gevraagd de valedictorian speech te houden, de vaarwel speech voor 4000 genodigden. “We hebben het gewoon gedaan! We did it”, zegt ze namens alle studenten en eigenlijk ook tegen de mensen die op haar twaalfde tegen haar zeiden dat er niet meer in zat dan een kappersopleiding.

Na haar studie werkt Esmee nog één jaar op St. Andrews, het walhalla van de golfsport. Ze werkt in de shop op de afdeling Golf Services en doet daar alles om het de – vaak beroemde – leden naar de zin te maken. Dan komt ze terug naar Nederland en gaat op zoek naar een plek om als Teaching Professional te werken. Op Spandersbosch is een plek vrij en de rest is history. “Ik ben een mensenmens”, zegt Esmee, “hier krijg ik de kans om heel veel verschillende mensen les te geven. Privélessen, groepslessen, starters, jeugd, van alles. Het publiek op Spandersbosch is heel divers, iedereen kan hier komen leren golfen en dat sluit helemaal aan bij mijn passie golf toegankelijk te maken voor iedereen.”

De belangrijkste trend in golf is dat tradities steeds meer worden losgelaten, aldus Esmee. Je ziet het in golf fashion. Charlie Hull bij de vrouwen en Anthony Kim bij de mannen dragen opvallende kleding, waarmee ze zich echt onderscheiden. De hokjes verdwijnen. “Ik was lang het enige meisje in de golfsport tussen allemaal jongens. Gelukkig heb ik een grote mond,’ lacht Esmee. “Daardoor hield ik me staande.’ Nu zijn de vrouwen in opmars. Golf wordt steeds multicultureler en genderless. Het onderscheid tussen mannen- en vrouwen shafts verdwijnt als het gaat om een golfuitrusting, het onderscheid tussen mannen- en vrouwen tees is weg. Mannen kunnen nu prima van rood spelen, als ze dat prettiger vinden. Dat maakt de sport een stuk aantrekkelijker voor velen.

“In mijn studie heb ik heel veel research papers over golf bestudeerd. Die nieuwe kennis neem ik mee in mijn praktijk als golfprofessional. Nieuwe inzichten maken de golfles ook leuker. Oud denken is, dat je iedereen dezelfde swing moet aanleren. Nieuwe studies laten zien, dat dat helemaal niet nodig is. Als iemand een gekke swing heeft, maar daar meer dan 200 meter mee slaat, moet je dat mooi zo laten. Nieuw is, dat je goed kijkt naar de golfer en alleen op die punten verbetering aan probeert te brengen waar dat echt nodig is. Een ander inzicht is, dat je met dynamisch stretchen verder komt dan met statisch stretchen. Ik besteed daarom in mijn les ook aandacht aan een goede warming up. Last but not least, iedere topgolfer staat tegenwoordig dagelijks in de gym. Het is goed om niet alleen je golftechniek, maar ook je spieren te trainen”.

Mijn persoonlijke ambitie in golf is dat ik dit jaar een gemiddelde score van +2 wil halen over 18-holes. Daarnaast hoop ik dat het Dames-1 team van Zeewolde net als vorig jaar landskampioen wordt!  Dit jaar ben ik de captain geworden. Mijn professionele ambitie is de golfsport aantrekkelijk te maken voor iedereen. Omdat ik net begonnen ben, is mijn lesboek nog niet helemaal gevuld. Mensen moeten mij nog leren kennen. Daarom besteed ik veel tijd aan het connecties maken hier op de club. Als golfprofessional ben je een zzp’er. Ik ben dus druk bezig mijn eigen bedrijf op te bouwen. Onlangs heb ik meegedaan met een workshop Golf & Ondernemen van de Spandersbosch Business Club. Superleuk om andere ondernemers te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Dat is echt wel uniek voor het Gooi, dat iedereen hier mag komen en je kunt zijn wie je bent.

N.B. In mei start Esmee Jones met een starterscursus speciaal voor ondernemers!

Media City Business Golf - starterscursus - Golfvereniging Spandersbosch (golfparkspandersbosch.nl)