Nieuws
25 July 2024

Een duurzame golfbaan, kan dat eigenlijk wel?

Klimaatverandering vormt een bedreiging voor het leven op aarde. Terecht wordt van iedereen een flinke inspanning gevraagd om zo duurzaam mogelijk te zijn. Hoe zit het eigenlijk met de ecologische voetafdruk van golfbanen. Nemen ze niet teveel ruimte in beslag, gebruiken ze niet teveel water? Op Spandersbosch werken wij hard aan een duurzame golfbaan. Daarmee dragen wij bij aan het welzijn van mensen in onze omgeving.

Natuurbaan

Golfpark Spandersbosch maakt deel uit van het Goois Natuurreservaat (GNR). Met GNR zijn langjarige afspraken gemaakt over het beheer van de baan. Dat betekent dat op Spandersbosch niet met gif wordt gewerkt. Dat betekent dat de greens worden gesproeid met water uit de eigen vijver. Dat daarmee ook onkruidzaden mee komen, nemen we voor lief. Het onkruid wordt door vrijwilligers met de hand verwijderd. Dat betekent dat we aan natuurontwikkeling doen, door bijvoorbeeld de heide terug te laten komen. Ook zorgen we voor een optimaal leefgebied voor vogels. Zo is er een aantal jaren geleden een ijsvogelwand aangebracht. De biodiversiteit is groot in ons park. Natuurlijk is er wel eens spanning tussen de belangen van de natuur en van de golfers. Maar daar komen we altijd uit. Ook golfers zijn natuurliefhebbers.

Woningen

Omdat Spandersbosch deel uitmaakt van een natuurgebied, zullen er nooit woningen kunnen worden gebouwd. Het natuurgebied de Zanderij is indertijd door natuurliefhebbers gered voor de natuur. Het park ligt wel in een druk bewoond gebied, tussen Hilversum en Bussum. Een gezonde leefomgeving met frisse lucht en mogelijkheden om te bewegen is nodig voor de inwoners van het Gooi. Spandersbosch is een golfvereniging gericht op een breed publiek. Er wordt actief beleid gevoerd ten aanzien van verschillende doelgroepen om ze te enthousiasmeren voor de sport: jeugd, jongeren, vrouwen, mensen met een beperking, ondernemers… Veel golfers zijn wat ouder. Om vitaal te blijven is de sport voor deze groep van groot belang. Het golfpark wordt in stand gehouden door ruim 150 vrijwilligers die daarmee zinvol bijdragen aan de maatschappij.

Lees meer over duurzaamheid op Spandersbosch op: Duurzaam golfbeheer - Golfvereniging Spandersbosch (golfparkspandersbosch.nl)