Vraag het Nico
Spelersvolgorde bij Foursome
De lente heeft veel mooi (golf)weer gebracht. Hopen maar dat de zomer ook fantastisch zal zijn. Ook voor al die leuke wedstrijden die er in het verschiet liggen. Onlangs kreeg ik een vraag over de volgorde van spelen tijdens een foursome wedstrijd. Het ging om de volgende twee situaties:
Na de afslag van speler A verdwijnt de bal in het water. De volgende slag is een strafslag en dus dacht speler A en B dat dit als slag geldt voor speler B. Speler A slaat vervolgens de gedropte bal.
De tweede situatie betreft een afslag door speler A en een afslag met een provisionele bal door speler B. Men vindt de bal van speler A die onspeelbaar wordt verklaard. Weer denken de spelers dat de daarbij behorende strafslag de slag van speler B was en dat speler A dus weer mag slaan.
Helaas, helaas….
Strafslagen hebben geen invloed op de volgorde van spelen. Zie regel 22.3. Dus de verkeerde speler heeft geslagen. Dus krijgen deze spelers de algemene straf volgens regel 22.3. Zij verliezen in beide gevallen de hole. Au!!!!
Aan een touwtje
Op de baan zie ik nogal eens spelers, die een touwtje aan hun tee hebben vastgebonden om de tee te kunnen verankeren. Handig, je raakt je tee niet kwijt en behoeft niet te zoeken. Dus ook goed voor de doorstroming. Als referee kreeg ik te maken met een bezwaar van een tegenspeler. Het touwtje zou de slagrichting kunnen bepalen en hij eiste dat de speler het touwtje verwijderde.
Gewoon lekker laten zitten was mijn ruling. De Regels voor uitrusting (regel 6.2) geven aan dat het is toegestaan om tees te gebruiken die met elkaar zijn verbonden of die zijn vastgemaakt aan een voorwerp dat als verankering dient. Voorwaarde is wel dat de speler dit niet gebruikt om zijn speellijn aan te geven.
Zolang de speler dus niets doet met het aan de tee verbonden voorwerp of het touwtje om de speellijn aan te geven, is het toegestaan en kan een andere speler niet eisen dat het touwtje wordt verwijderd.
Vakantietip
Nog een tip voor op vakantie bij mooie grote banen in het buitenland.
Tijdens een wedstrijd in het Frankrijk kwam de drive van mijn tegenstander tot stilstand tegen een aantal grote (en niet te tillen) stenen. De stenen zijn daar ter versiering door mensenhanden geplaatst. Hij kon de bal op geen enkele manier spelen. De discussie ging even over het feit of hij hier te maken had met een vast obstakel en dus mocht ontwijken zonder strafslag. Ik was van mening dat hij geen relief kreeg en de bal onspeelbaar kon verklaren met een strafslag. En de daarbij geldende opties.
De referee gaf mij gelijk.
Grote stenen die als decoratie op de baan zijn geplaatst zijn losse natuurlijke voorwerpen. Alleen als de stenen zijn gebruikt om iets kunstmatigs van te maken, zoals bijvoorbeeld een trap, een bankje of een muur, vormen zij een vast obstakel ( zie definitie van los natuurlijk voorwerp en clarification 2 bij deze definitie).
Als de stenen niet kunnen worden verplaatst, of als de bal niet kan worden gespeeld zoals hij ligt, is de optie om, met bijtelling van een strafslag, het spel voort te zetten volgens een van de opties voor een onspeelbare bal (regel 19.2)
Check ook altijd de lokale regels. Vaak zijn dergelijke stapels van stenen in de geldende Plaatselijke Regels gedefinieerd als vast obstakel. Dan mag je de stenen niet verwijderen, maar mag je de belemmering wel zonder straf ontwijken volgens regel 16.2.
Dat waren weer een paar weetjes voor jullie in de baan.
Veel golfplezier en tot ziens in en buiten de baan!
Nico Schaar
Voorzitter Regel & Handicapcommissie
NGF Referee