Wat mag je doen als je last hebt van sproeikoppen?
Vraag het Nico
Sproeikoppen zijn voor ons golfers erg nuttig. Immers, daarop zit een plaatje waarop staat vermeld wat de afstand is naar de green. Kijk altijd goed op je scorekaart. Want daar kan je vinden of het gaat om de afstand naar het begin of het midden van de green. Daarnaast zijn ze onmisbaar om de baan in de beste conditie te houden.
Ook voor onze golfbanen zijn sproeikoppen hard nodig. Zeker in droge tijden. Ze zijn ook gevoelig en vrij prijzig. Wees er zuinig op. Loop of rij er dan ook omheen.
Sproeikoppen zorgen voor veel regelkwesties op de fairway en vooral bij de green omdat daar wel vier of meer sproeikoppen rondom liggen. Heel wat spelers nemen een free drop maar die krijg je niet altijd. Soms krijg je door een plaatselijke regel tot je verrassing wel een free drop. Ook gelet op de nabije competitie en wedstrijden alle reden dus om jullie hierover alles uit de doeken te doen.

Wat is een sproeikop volgens de regels?
In de definities van de regels lezen we dat een sproeikop een obstakel is (blz. 247). Omdat een sproeikop niet kan worden bewogen zonder onredelijke inspanning en zonder beschadiging van het obstakel of de baan en verder niet voldoet aan de definitie van los obstakel is het een vast obstakel ( zie blz. 254). Het ontwijken van vaste obstakels wordt geregeld in regel 16.1 ( ontwijken van abnormale baanomstandigheden met inbegrip van vaste obstakels).
Wanneer krijg je een free drop?
In twee situaties krijg je een free drop (regel 16.1a).
1. Als je bal op een sprinkler ligt of ertegenaan, dan heb je recht op een free drop volgens de regel. Je bepaalt het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering – nearest point of relief – en dropt binnen één stoklengte van dat punt, niet dichter bij de hole (regel 16.1b).
2. Als een sproeikop fysiek de ruimte voor je voorgenomen stand of swing belemmert, mag je ook zonder straf de sproeikop ontwijken of de wijze zoals hiervoor aangegeven.
Ook als je daardoor in een veel gunstiger positie komt te liggen voor je volgende slag, mag dit. Denk daarbij aan de situatie dat je bal in de rough ligt en door de ontwijkprocedure je op de fairway kan droppen.
Zeker bij matchplay wil dat nog wel eens discussie opleveren. Je kunt dan met het gelijk aan je kant met Clarification 16.1/1 zwaaien:
If a player receives better conditions affecting the stroke in taking relief under Rule 16.1, this is the player’s good fortune. There is nothing in Rule 16.1 that requires them to maintain identical conditions after relief is taken. For example, in taking relief from a sprinkler head (immovable obstruction) in the rough, the player’s nearest point of complete relief or relief area may be located in the fairway. If this results in the player being able to drop a ball in the fairway, this is allowed.
Gouden tip
Voor fijnproevers en vooral competitie- en wedstrijdspelers nog de tegenovergestelde situatie en gouden tip.
Stel dat je in een slechtere situatie terecht komt door de ontwijkprocedure ( in de rough in de plaats van de fairway). Je kan er dan voor kiezen de bal te spelen zoals die ligt. En hier komt een gouden tip voor jullie maar ook voor pro’s in beeld. Pak de bal niet meteen op maar kijk eerst waar je bij het relief nemen zou uitkomen. Want als je de bal al hebt opgepakt moet je zonder straf relief nemen op de hiervoor beschreven wijze.
Plaats je de bal wel terug dan heb je een stilliggende bal bewogen en moet je een strafslag bij je score tellen (regel 9.4 b). Je kunt als je de bal hebt opgepakt er ook voor kiezen regel 18 slag en afstand toe te passen als de plaats waar je het laatst geslagen hebt de gunstigste positie is. Ook dan moet je een strafslag bij je score optellen. Eerst nadenken en dan doen dus !
Bij deze uitleg wel een hartenkreet. Als je ervoor kiest de bal te spelen zoals hij ligt voorkom dan beschadiging van de sproeikop en maak bijvoorbeeld een put stroke met je hybride.
Wanneer krijg je geen free drop?
Als bovengenoemde twee situaties zich niet voordoen maar de sprinkler zo dichtbij is dat je als speler er weliswaar door wordt afgeleid ( visuele of mentale afleiding), heb je pech. Je moet de bal dan spelen zoals hij ligt.
Stel dat je een prachtige bal slaat die vlak voor de green en de vlag op een sproeikop stuitert en daardoor hard naar links het water in stuitert. Ook dan heb je pech en geldt dat je de bal de hindernis in hebt geslagen.
Geen relief maar soms wel
Het moet toch niet gekker worden, denk je wellicht bij het lezen van dit kopje. Maar het kan toch echt voorkomen en je voordeel opleveren als je de local rules hebt gelezen.
Er zijn situaties dat je bal vlak bij de green ligt maar dat er een sprinkler tussen je bal en de vlag zit. Je kunt de bal gewoon chippen of putten maar de sproeikop bevindt zich op je speellijn. Op de ene baan moet je de bal dan spelen zoals hij ligt, maar op een andere baan krijg je een free drop. Dat hangt ervan af of de baan een local rule hanteert waardoor je wel relief krijgt.
Niet iedereen weet dat Spandersbosch zo’n plaatselijke regel heeft. Op de scorekaart en de website kun je lezen:
Een vaste sproeikop in het algemene gebied die op de speellijn binnen twee clublengten van de green en binnen twee clublengten van de bal ligt, mag ontweken worden zonder straf volgens regel 16.1b
Doe er je voordeel mee zou ik zeggen en bekijk altijd de plaatselijke regels van de baan waar je gaat spelen. Het scheelt je slagen!
Veel lente golfplezier en graag tot ziens op onze baan!
Nico Schaar is voorzitter van de handicap- en regelcommissie. Elke maand geeft hij nuttige tips in deze blog ‘Vraag het Nico’. Heb je een vraag die je graag behandeld wilt zien, mail dan naar sportzaken@golfparkspandersbosch.nl