GEO-duurzaamheidscertificaat
Golfpark Spandersbosch maakt deel uit van een natuurgebied. Daarom beheren we het golflandschap op een verantwoorde en duurzame wijze . Sinds mei 2016 is Golfpark Spandersbosch GEO-gecertificeerd door de Internationale Golf Environment Organisation.
Dat betekent dat alle milieugerelateerde facetten van het golfpark onder de loep zijn genomen en regelmatig worden beoordeeld. Dat loopt uiteen van het niet gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen tot investeren in natuurontwikkeling.
Criteria voor duurzaam golfbeheer
Om voor het GEO-certificaat in aanmerking te komen, wordt gekeken naar diverse aspecten:
Landschap en biotopen
Allereerst is gekeken naar de natuur en maatregelen voor natuurbehoud. Als vereniging pachten we de grond van het Goois Natuurreservaat (GNR), dus dat betekent regelmatig overleg met het GNR. Wat is de natuurvisie van het GNR, doen jullie mee en wie doet wat? Er is een inventarisatie gemaakt van onze flora en fauna. Op het park tellen we maar liefst 150 soorten planten en 100 vogelsoorten, waarvan de helft broedend. Ook van de amfibieën, paddenstoelen, vlinders, libellen en zoogdieren is de uitgangssituatie vastgelegd.
Vervolgens is een beheersplan gemaakt voor de komende jaren, waarin we ons ook richten op verrijking van onze natuur. Denk daarbij aan een ijsvogelbroedplaats, oeverzwaluwwand, spreeuwenpotten, torenvalkkast, zonnebankjes voor reptielen, etc.. En aan verbetering van grassoorten op de afslagplaatsen (tees), fairways en greens, die de baan sterker en bestrijdingsmiddelen overbodig maken. De ijsvogelwand is in februari 2021 geplaatst bij de vijver op de Boschbaan. Kijk links als je over de brug loopt bij hole 8.
Water
Ook het waterbeheer op de golfbaan is een uitdaging. Bijvoorbeeld: hoe voorkom je verspilling? Moet de kraan in de spoelbak op de bar nu echt de hele dag vol openstaan? En kun je het hemelwater dat op onze gebouwen valt lozen op het oppervlaktewater zonder daarmee af te doen aan de kwaliteit daarvan.
En kun je bij voorkeur sproeien met water uit onze vijvers zodat we het leidingwaterverbruik minimaal houden? Jazeker, maar duurzaam golfbeheer betekent soms ook omgaan met dilemma’s. Om de greens te beregenen gebruiken we gefilterd water uit de vijvers, maar dat filter houdt niet alle zaden tegen. Dat betekent extra onkruid op de greens en handmatig wieden, want pesticiden zijn sinds 2020 niet toegestaan…
Ook wateroverlast kan een uitdaging vormen, hebben we gemerkt in 2024. In 2025 vindt een renovatie op de Crailoobaan plaats om ook met wateroverlast te kunnen omgaan.
Energie en hulpbronnen
Onderdeel van natuur- en milieubeheer is ook het monitoren van het energieverbruik. Bij de aanschaf van nieuwe machines bijvoorbeeld is energieverbruik dan een zwaarwegend criterium, evenals de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. Ook denken we na over de vraag hoe we zonnewarmte met een redelijke terugverdientijdkunnen omzetten in warm water en elektriciteit.
Product- en ketenbeheer
Verantwoord omgaan met milieu betekent ook werken met leveranciers die bereid om aan onze milieunormen te voldoen. Ook het afvalmanagement speelt een rol. Niet alleen in de horeca maar ook in de baan en op de golfschool.
Milieukwaliteit
De waterkwaliteit in onze vijvers is nu goed, maar dat moet wel zo blijven, dus dat betekent regelmatig meten en waar nodig bijsturen. Ons afvalwater wordt nu geloosd op het riool, maar hemelwater van de gebouwen zou beter de grond in kunnen gaan via grindputten. De omgang met gevaarlijke stoffen moet voldoen aan alle normen, dus regelmatige controle is vereist. En het machinebeheer moet gericht zijn op minimale emissie en preventie van vervuiling.
Mens en samenleving
Willen en kunnen zijn twee. Dus medewerkers en vrijwilligers moeten regelmatig gerichte scholing en informatie krijgen op milieu en veiligheid. Onze leden, relaties, contacten en omwonenden houden we eveneens op de hoogte houden van onze intenties en prestaties op het gebied van milieu. Duurzaamheid werkt door in alles wat we doen. Zo voeren we gekapte bomen niet af, maar stapelen ze op in houtstapels.
Vogels op het park
Al enkele jaren hangen op ons golfpark iets meer dan 70 nestkasten. Zo zijn er een dertigtal nestkasten voor koolmezen in het bos opgehangen. Deze maatregel is bedoeld als biologische bestrijding van de eikenprocessierups. Vrijwel alle kasten zijn jaarlijks bezet met als talrijkste bewoner de koolmees. Nesten met meer dan 7 eieren of jongen zijn geen uitzondering: een teken dat er voldoende rupsen waren. Verder huisden in enkele kasten pimpelmezen en in één kast zelfs de bonte vliegenvanger! Ook is er een nest van de limonadewesp gesignaleerd.
Torenvalk
En dan is er nog langs de fairway van Boschbaan hole 9 de nestkast voor de torenvalk. Die broedde in het verleden in het gebied. Regelmatig wordt hij gespot in de kast. Waarschijnlijk is het een geschikte rustplaats. Een goede voorbode voor toekomstige bewoning? In de zuidoosthoek van het gebied bij hole 4 op de Crailoobaan hangt een bosuilkast. Een probeersel want het bos is eigenlijk nog te jong voor vestiging. Tot slot hebben we ook nog de wens om dit jaar de boerenzwaluw als broedvogel te mogen verwelkomen.
De NGF organiseert elk jaar een Birdwatching Day. Ook op Spandersbosch gaan we dan op zaterdagochtend vroeg vogels spotten. Op zaterdag 3 mei 2025 is het weer zover!