Arnold Kip

Je loopt heel anders door de baan als af en toe achter de schermen kijkt

Arnold Kip is penningmeester in het bestuur van Spandersbosch. Een belangrijke functie, want een vereniging die niet financieel gezond is, heeft geen bestaansrecht. Gelukkig gaat het onder Kips bewind voorspoedig. Hans Hermans vroeg hem, waar hij zich als penningmeester zoal druk over maakt.

Persoonlijke Q&A

Wie ben je?
Ik ben wat je noemt een doorgewinterde Gooier: opgegroeid en nog steeds woonachtig in Blaricum. Kortgeleden gepensioneerd na een lange carrière in de financiële kant van het bedrijfsleven. Fiscale economie gestudeerd in Rotterdam o.a. in de vakken ‘Openbare Financiën’, ‘Financieren en Beleggen’ en ‘Kosten- en winst-bepalingsvraagstukken”. Na mijn tentamen in dat laatste vak vroeg de examinator of dat soms een hobby van me was. Hij zat er dicht bij: ik ben financieel manager geweest bij grote nationale en internationale bedrijven. En passant leer je dan ook meteen hoe verschillend culturen zijn, zelfs in “exacte” disciplines als Finance. Verder ben ik vrijgezel, maar heb wel een uitgebreide familie: deze maand alleen al had ik 5 verjaardagen! En naast golfen ben ik gek op oude Landrovers. Die interesse deel ik met mijn mannenclubje. Regelmatig komen we bij elkaar in Almere tussen de oldtimers van mijn broer.
Heb je een lijfspreuk?
Nee, geen gepolijste spreuk. Maar wat ik wel heel belangrijk vind is openheid en eerlijkheid. Dat is iets waar andere culturen anders tegenaan kunnen kijken. Zo heb ik ooit een Franse baas gehad. Toen die vertrok was ik daar zo klaar mee dat ik bij de directie mijn ontslagbrief klaar had gelegd voor het geval er weer een Fransman zou worden benoemd. Andere culturen kunnen weer geen nee zeggen, dus ze spreken iets af en doen vervolgens wat anders. Hopeloos!
Hoe ben je in het bestuur terechtgekomen?
Ik ben gevraagd door Remco, die toen nog secretaris was. Waarom ik daar ja op heb gezegd? Je wilt na je pensioen toch wel wat nuttigs blijven doen zonder dat dat nou meteen volledig beslag op je legt. Dit leek me wel wat: het is geen dagtaak en je kunt het zelf inrichten zoals het je uitkomt. En zeker na de Coronatijd weer lekker om nieuwe contacten op te doen.
Krijg je reacties van clubleden op jouw bestuurdersrol?
Naast waardering beginnen sommige leden over hun eeuwigdurende lening. Maar ja, dan heb je het over € 1,6 miljoen. We hebben nog schuld bij de bank, dus van enig overschot op de balans is geen sprake. Als we dat willen creëren zou je de contributie drastisch moeten verhogen. Niet slim, want dan betaal je het toch weer zelf èn je prijst jezelf compleet uit de markt. Daar wordt de financiële positie al helemaal niet beter van, toch?
Jouw aandachtsgebied is financiën. Wat is jouw uitdaging?
Een heldere financiële structuur opzetten, waarbij de verschillende bedrijfsaspecten niet meer door elkaar lopen. Dat helpt het bestuur een gezonde financiële controle en sturing te voeren. Neem bijvoorbeeld de Brasserie: die maakt waarschijnlijk nooit winst, maar is wel essentieel voor de vereniging. Door daarvoor een apart budget op te stellen weten we waar we aan toe zijn en kunnen het bestuur en de leden bepalen hoeveel het mag kosten.
Hoe vind je het om mee te denken over andere verenigingszaken?
Verrassend! Je loopt heel anders door de baan als vroeger, want je realiseert je ineens wat er allemaal gebeurt om onbezorgd een rondje te kunnen lopen. Daar stond ik als “gewone speler” nooit bij stil. Maar er gebeurt ontzettend veel: de nieuwe greenkeepers met zichtbare resultaten, de Business Club begint te lopen, Women’s golf loopt fantastisch, de integratie met de golfschool en zo kan ik nog even doorgaan. Overigens moet ik zeggen dat de andere bestuursleden ook veel met mij meedenken. Niet alleen tijdens je introductieperiode werkt dat heel plezierig, maar ook in de verdere ontwikkeling zijn ze een waardevol klankbord voor mij.
Wat vind je de sterke en zwakke kanten van onze vereniging?
Sterk: We hebben een prachtige baan die steeds mooier wordt. En een indrukwekkende hoeveelheid vrijwilligers. Daar mogen we best heel dankbaar voor zijn. Plus een plezierig bestuur met een helder beleidsplan. Zwak: We hebben nog geen reserves. Vorig jaar zijn we begonnen met investeren – en dat merk je direct in de baan. Ik verwacht echt dat dat ook financieel zijn vruchten gaat afwerpen.
Als je één ding zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Voor mij zijn de Boschbaan en de Crailoobaan nog te veel gescheiden werelden. Ik zou die graag veel meer met elkaar integreren.
Wat levert een bestuursfunctie jou persoonlijk op?
Ik voel me nu veel meer lid en onderdeel van deze vereniging. Ik ken meer mensen en ben betrokken bij alles wat er gebeurt. Kortom: ik speel hier nu met veel meer plezier.
Wat zou je vanuit het bestuur tegen de leden willen zeggen?
Lastige vraag! Ik vind dat er erg veel goed gaat. Maar als ik dan toch iets moet zeggen: Eigenlijk zou ieder lid een tijdje in het bestuur moeten zitten. En als tweede: laten we met z’n allen het beleid vasthouden en de kans geven tot bloei te komen.

Specialisaties