Natuurlijk Spandersbosch

40 jaar golf in foto's en verhalen

Ruim veertig jaar geleden namen vier vrouwen het initiatief om op Sportpark Crailoo te gaan golfen. Eén van hen had in Amerika met de sport kennisgemaakt en wilde dat ook graag in het Gooi samen met haar vriendinnen gaan doen. Maar dat ging zomaar niet, zo blijkt uit het lustrumboek dat ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan is gemaakt. Op zaterdagmiddag 26 maart werd het eerste exemplaar in ontvangst genomen door Gerhard van den Top, burgemeester van Hilversum. Naast het oprichtingsverhaal bestaat het boek uit tal van verhalen met mooie herinneringen aan de baan en een aantal interviews met sleutelfiguren.

Beeld

In de eerste plaats is 'Natuurlijk Spandersbosch' echter een fotoboek. Fotograaf Paul Scheulderman legde alle holes van de Boschbaan en de Crailoobaan op een weergaloze manier vast. Ook maakte hij mooie portretten van de geïnterviewden en schrijvers van de herinneringen. Schitterend is bijvoorbeeld de foto van de drie greenkeepers op hun tractor tegen de kleurrijke achtergrond van de beukenhaag op hole 9 in de herfst. Ook de foto van de onvermoeibare groenteamleden Jan Lancker en Jan Plouvier bij de aanleg van de slieten in de zomer van 2021 is memorabel.

Solidariteit

De verhalen zijn een lust om te lezen. Hilarisch is het verhaal over de baardgrasmus op pagina 28. We zullen de clou niet verklappen. Ontroerend de odes aan de natuur. In veel verhalen worden herinneringen gedeeld aan ontmoetingen met eekhoorns, reeën, een vosje, spechten, noem maar op. Het lustrumboek wil geen uitputtende chronologische geschiedschrijving zijn. Toch rijst uit de verhalen van de (oud)greenkeepers, (oud)pro's en (oud)voorzitter wel een beeld op hoe het allemaal gegaan is. De vereniging heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een bloeiende vereniging die de golfsport toegankelijk wil maken voor een breed publiek. Daarbij is zij ook wel eens door een diep dal gegaan, maar zoals handicartconsul Thécla Endert in haar verhaal vertelt, de solidariteit is gebleven. Leningverstrekkers hebben de vereniging voor een faillissement behoed, waardoor we anno 2022 heel trots kunnen zijn op twee prachtige banen. Hulde aan iedereen die dat mede mogelijk heeft gemaakt.