Ken je pro - Milan Dikken

Mijn eerste bal heb ik op De Goyer geslagen toen ik tien jaar was. Mijn moeder en mijn stiefvader namen me mee naar de baan. In die tijd woonde ik bij mijn vader in Zaandam. Ik deed aan vechtsport, maar vond golf meteen superleuk.  Mijn vader golfde niet, maar toch bracht hij mij naar Burggolf Purmerend om daar les te krijgen. Toen de oude eigenaar van Burggolf Purmerend in 2012 The International bij Amsterdam opende, ging mijn pro ging daarnaar toe en mijn stiefvader werd daar lid. Toen ging ik verder  op The International.

Na de middelbare school wist ik niet zo goed welke kant ik op wilde. ‘Waarom word je geen golfprofessional?”, zei mijn stiefvader. Mijn moeder en hij waren inmiddels naar Spanje verhuisd, waar veel golfbanen zijn. Maar om de opleiding tot golfprofessional te doen, moet je wel HCP 0 hebben. Die had ik nog niet. Van 2016 tot 2018 heb ik toen in Spanje gewoond in de buurt van Benidorm en heb ik keihard getraind om die handicap te halen. Ik was zes dagen per week op de baan. Al redelijk snel zat ik op HCP 4, maar om dan verder te zakken, is een uitdaging. Je kunt twee keer per maand een qualifying toernooi spelen en moet dan echt heel goed spelen.

De eerste twee jaar van de opleiding heb ik op The International gedaan bij mijn oude pro. Maar op een gegeven moment kwam ik daar niet verder. Zeven keer jaar heb je een lesweek vanuit de opleiding, verder heb je vooral training on the job. Je moet een portfolio opbouwen door bijvoorbeeld jeugdlessen te geven, een opleidingsplan te maken, een baanplan… Om B-professional te worden moet je een flink aantal privélessen geven en die kans kreeg ik op The International niet. Gelukkig belde Jim van Heuven, hoofd opleidingen van de PGA, dat er een plek vrij was op Spandersbosch. Zo ben ik op Spandersbosch gekomen, waar ik mijn opleiding wel kon afronden.

Tijdens de opleiding was ik één van de jongsten. Heel veel golfprofessionals doen eerst iets anders voor ze golfprofessional worden. Ik ben nu 25. Voor mijn gevoel sta ik nog aan het begin. Mijn doel is allereerst een goed gevulde lesagenda op te bouwen. Dat lukt al heel aardig. Ik vind het leuk om veel buiten actief te zijn en van mijn hobby mijn baan te hebben kunnen maken. Het geeft een voldaan gevoel als je progressie ziet bij de mensen die je lesgeeft.

Als golfprofessional kun je heel veel bijscholingen doen. Zo heb ik een bijscholing ‘grondplaten’, gedaan met een instrument waardoor je op de juiste manier je voeten leert te gebruiken. Het instrument meet de druk van je voeten tijdens de slag. Er verandert op dit moment  heel veel in de golfwereld, wat het een super uitdagende sport maakt en óók aantrekkelijk voor jonge mensen. Het is niet meer zo’n elitaire sport: golf wordt meer van iedereen. Golf is trendy.

Dat komt ook doordat beroemdheden gaan samenwerken met golfmerken.  Jason Day bijvoorbeeld heeft een kledinglijn samen met Malbon Golf. Rapper Trevis Scott is beroemd door zijn muziek én zijn samenwerking met Nike. Hij ontwierp diverse sneakers en nu ook golfschoenen. Jonge golfers overal vandaan die goed presteren, worden gesponsord door bedrijven. Daardoor ontstaat een sfeer, waardoor jongere mensen zich aangesproken voelen. Bij ons op de driving range komen steeds meer jonge mensen.  

Veel van mijn vrienden studeren nog. Ook mijn vriendin studeert nog. Zij studeert creativebusiness aan de Hogeschool van Amsterdam. We wonen allebei in Amsterdam, maar nog niet samen. Ik ben blij de hele dag lekker buiten bezig te kunnen zijn met een gave sport. Golf is het mooiste spel dat er is.