Ken je pro

in gesprek met Marco Dijkema, golfprofessional op Spandersbosch

Passie voor golf

Toen in het dorp waar ik woonde een golfbaan werd aangelegd, raakte ik enthousiast voor golf. Ik was een jaar of 13, 14 toen ik begon en ik bleek talent te hebben. Na de havo ging ik een makelaarsopleiding doen, tot ik werd gevraagd om als amateur mee te spelen in een toernooi met golfprofessionals in opleiding op onze baan. Dat toernooi won ik! Daarna werd ik uitgenodigd om de opleiding tot golfprofessional te doen. Eerst twee jaar voor golfprofessional B en vervolgens nog twee jaar voor golfprofessional A. Ook heb ik mijn Masterdiploma behaald in International Sports Management.  

De afgelopen jaren heb ik op veel verschillende banen gewerkt. Tijdens de opleiding liep ik stage op Golf Club Anderstein, waar ik vervolgens drie jaar als golfprofessional ben gebleven. Daarna volgden clubs als The Duke, De Goyer Golf & Country Club, De Hoge Kleij en de Wouwse Plantage. Ook heb ik tien jaar lang mijn eigen golfschool in Zeist gerund. Helaas waren de faciliteiten daar te klein om bloeiende golfschool neer te zetten. Sinds de zomer van 2022 werk ik met veel plezier op  Spandersbosch.  

Ontwikkelpotentieel  

Als golfprofessional beoordeel ik het ontwikkelpotentieel van golfers. Dat betekent dat ik kijk waar de speler zich kan verbeteren en daar de lessen op aanpas.  In mijn trainingen maak ik gebruik van unieke hulpmiddelen op het oefenterrein en video-analyse technologie. Ook geef ik baanlessen in course management, zodat je minder slagen nodig hebt om met plezier door de baan te komen. Mijn lesklantengroep is zeer divers. Ik geef les aan beginners, gevorderden en jeugd, individueel en in groepen. Verder doe ik veel (bedrijfs) clinics.  Ik werk ook aan mijn eigen ontwikkeling. Elk jaar ga ik  naar Amerika voor bijscholing bij de bekende professional Mike Bender, om mijn golftechnieken up to date te houden en deze in te zetten bij mijn lesklanten. 

Marco gebruikt hulpmiddelen voor een betere swing op het oefenterrein

In mijn vak is contact met (potentiële) lesklanten heel belangrijk. Daarvoor gebruik ik ook mijn eigen Instagram account. Ik neem instructiefilmpjes op en deel die via de social media. Sommige zijn wel 48.000 keer bekeken. Mijn aanpak om het golfspel van mijn lesklanten te verbeteren is hen een eenvoudige en makkelijk te repeteren techniek aan te leren, waarbij ik altijd probeer om het serieus in te zetten met een vleugje humor.  

De golfsport heeft een rooskleurige toekomst in Nederland. De toenemende populariteit, de verjonging van de sport en de focus op duurzaamheid en innovatie zorgen ervoor dat de golfsport voor steeds meer mensen aantrekkelijk wordt. Je ziet op dit moment dat bijna alle clubs rond Hilversum een Trackman/Toptracer driving range hebben. Dat trekt nieuwe golfers aan.  Het aantal vrouwelijke golfers neemt toe. Golfclubs bieden speciale jeugdprogramma's aan om jongeren kennis te laten maken met de sport. Er zijn meer gezinnen die samen golfen.  Kortom, golf zit in de lift.  

Mijn Amerikaanse golf coach, Mike Bender (top 3 van de wereld) zei tegen mij: ‘Ontwikkel je eigen golfvisie, deze visie moet binnen één les werken en vele golfers moeten er profijt van hebben’.  Dat advies heb ik ter harte genomen. Ik werk volgens een doordacht stappenplan dat werkt. Daardoor geef ik al 27 jaar met heel veel plezier en succes golfles, omdat de lessen en visie met elkaar verbonden zijn en logisch in elkaar zitten. 

Ik zou heel graag een golfschool leiden, waarbij ik mijn professionele visie toe kan passen op een driving range die gezelligheid uitstraalt en waar achtergrondmuziek draait. Deze driving range moet in mijn ogen een ontmoetingsplek zijn voor beginnende en gevorderde golfers. Een professionele oefenplek met mooie targets. Een golfschool die gastvrij is richting iedere bezoeker en een mooi bedrijf is dat groeit. Een golfschool waar meerdere golfprofessionals als een team samenwerken.  

Spandersbosch is uniek, je kan er (zonder lid te zijn) heel makkelijk oefenen, les nemen, tweedaagse cursussen of masterclasses volgen. Deze diversiteit maakt het heel gezellig. Spandersbosch is gunstig gelegen en makkelijk bereikbaar gezien het aantal fietsende leden en lesklanten. Het heeft een ‘open’ karakter en een gevarieerd publiek. Ik vind het fantastisch om hier te werken!  

Ben je nieuwsgierig naar de visie, aanpak, hulpmiddelen van Marco? Of wil je een persoonlijke swing analyse? Boek dan binnenkort een lesje bij hem. (06-54200881)