Ken je pro - Justin Kiviet

In Zweden zijn ijshockey en golf dé nationale volksporten. Dankzij mijn Zweedse vader kon ik op mijn derde al schaatsen en zat ik op mijn vierde op een ijshockeyclub. Elke week bracht hij mij naar de Vechtse Banen in Utrecht. Mijn moeder nam me mee naar de golfbaan. Ik ben hier op Sportpark Crailoo begonnen met golf in de tijd van Bob Crone met Wessel Buis als pro.

Als kind was ik erg druk en snel afgeleid. Golf was voor mij een soort tegengif. Ik werd er rustig van en kon thuis uren op de hei balletjes slaan. Of in mijn eentje pielen rond de oefengreen als mijn moeder aan het golfen was. Daarnaast speelde ik ijshockey op hoog niveau. Tot mijn 18e, 19e was ik keeper bij verschillende topclubs in binnen- en buitenland. Intussen was ik samen met mijn vader steeds fanatieker gaan golfen. Hij was lid op de Goyer en daar speelde ik vanaf mijn 15e ongeveer elke dag.

Ik doe nog steeds aan ijshockey, maar nu meer als hobby. Rond mijn 19e koos ik voor golf. Samen met mijn collega Edward de Jong deed ik mee aan minitours. Wij zijn goede vrienden vanaf dat we veertien waren. Golf is een super eenzame sport en dan is het heel fijn om een maatje te hebben. We reisden samen in de auto naar toernooien en deelden een hotelkamer. Dat scheelde in de kosten.  Sponsoren vonden we in het begin vooral via het netwerk van onze ouders.

Samen reisden we naar tours in Duitsland en Frankrijk, meestal naar plaatsen op zo’n vijf uur rijden van huis. Van januari tot maart is het toerseizoen in Spanje. Dan ging mijn gezin ook mee. Ik was al op mijn 19e vader. Het was een leuke, avontuurlijke tijd. In 2007 werd onze tweede dochter geboren en moest onze oudste dochter naar school. Toen ben ik gestopt als tourspeler en teaching golfprofessional geworden. Eerst in Harderwold en toen op advies van Edward op Spandersbosch, terug waar ik begonnen was.

Spandersbosch is een redelijk openbare locatie. Iedereen kan hier komen lessen en oefenen. Dat maakt ons golfpark tof. Het golfpubliek is niet zo homogeen, maar heel divers. En wat ook tof is, dat we als golfprofessionals een team zijn. Je kunt elkaar gewoon vragen, zeg hoe doe jij dat nou en dan krijg je antwoord. Zelf begeleid ik veel spelers die geen lid zijn van Spandersbosch. Goede spelers van andere clubs met handicaps tussen de +2 en +10. Dat is heel leuk om te doen. De laatste tijd komen ook steeds meer leden bij mij lessen. De Spandersbosch Clubtraining is een goed initiatief waardoor we meer binding krijgen met de vereniging.

Je kunt mijn beroep vergelijken met de kapper. Je komt met slordig haar binnen en gaat met beter haar naar buiten. Je bouwt een relatie op met je lesklanten en bent blij voor ze als ze door jou beter gaan spelen. Met mensen die een leskaart hebben, heb ik veel contact tussen de lessen door. Dan sturen ze een berichtje dat ze goed hebben gespeeld, of juist niet... Voor mij is het ook heel goed om feedback te krijgen of mijn strategie werkt of niet. Ik test ook soms gewoon maar wat uit in de hoop dat het bij iemand aanslaat. En als dat niet zo is, proberen we wat anders.

Een hele leuke groep zijn de G-golfers. Dat zijn jongeren tussen de 18 en 25 jaar, die in Papageno wonen. Eén zondag in de maand komen ze een uur lessen en daarna gaan ze begeleid door een aantal clubleden de baan in. Dat is zo’n geweldige groep. Ze zijn altijd vrolijk en hebben er altijd zin in. Ik noem ze mijn heldengroep. Ze zijn een voorbeeld voor alle andere golfers.

De belangrijkste verandering in de golfsport is dat golf cool is geworden. Golf is geen elitaire sport meer, maar voor iedereen. Golf is topsport geworden, minder stijf, met coole merken, toffe kleding, nieuw materiaal… Dankzij allerlei technologische ontwikkelingen kun je swings en van alles meten wat golf een flinke boost heeft gegeven. Ik ben ook een skateboarder. Als ik twintig jaar geleden naar een skatepark ging en vertelde dat ik golfde, was ik een kakker op skates. Nu vragen ze: ‘oh, tof, wanneer gaan we spelen?’. Golf is het tofste spel dat er bestaat. Het heeft alles in zich: aanvallen, verdedigen, coachen, keepen…

Wat mijn eigen ambitie betreft, ik kijk niet zo ver vooruit. Mijn streven is golf te laten zien als een topsport. Niet als derde hobby. Ook vind ik het belangrijk om te laten zien dat het niet aan leeftijd gebonden is. Ook voor jongeren is het een gave sport. Spandersbosch is wat dat betreft een fantastische plek. Wij waren altijd al heel toegankelijk. Soms neem ik me voor na de les snel naar huis te gaan. Ik woon hier vier minuten vandaan. Maar dan ga ik nog even wat balletjes slaan, raak aan de klets met mensen, speel een wedstrijdje… en voor je het weet is het uren later. Spandersbosch is mijn tweede huis.