Ken je pro: Edward de Jong

Op mijn vierde ben ik begonnen met golf. Op mijn zesde had ik mijn GVB en daarmee was ik toen de jongste van Nederland. Ik ging altijd met mijn vader golfen en soms gingen mijn broertje en zusje ook mee. Ik vond spelen en vooral oefenen gewoon superleuk. De hele zomervakantie was ik op de golfbaan te vinden. Mijn vader zette me voor hij naar zijn werk ging af en haalde me na zijn werk weer op. Zes weken lang. Ook als we met vakantie gingen, golfden we veel.

Toen ik 16, 17 jaar was zat ik in Team NL en vertegenwoordigde ik Nederland bij EK’s, WK’s en het KLM Open. In 2005 besloot ik Playing Professional te worden. Dat bleek een moeilijke wereld. Ik kon goed golfen, maar bleek minder goed te zijn in al die dingen die erbij kwamen: sponsors zoeken, jezelf positioneren in pro-rankings… Wat dat betreft is de serie Full Swing op Netflix een mooie serie. Daarin zie je waar professionals tegenaan lopen. Zonder goede begeleiding is het heel lastig om in die wereld te slagen. Na drie jaar ben ik dan ook gestopt.

Omdat golf toch mijn lust en leven is, ben ik de opleiding tot Teaching Professional gaan doen. Na mijn stage bij Thijs Boomsma op Golfclub Zeewolde, was mijn eerste baan bij Spandersbosch in 2010. In 2016 ben ik naar Amelisweerd gegaan omdat ik daar de hoofdklasse kon trainen. Ook heb ik in die tijd het Nederlandse bondsteam voor golfers met een fysieke beperking opgezet.  Dat was heel inspirerend om te doen. Sinds 2021 ben ik helemaal terug op Spandersbosch omdat ik het hier heel fijn werken vind. Ik heb een waanzinnig leuk lesboek en zie hier veel mogelijkheden om mijn passie voor golf op anderen over te brengen. Mijn ambitie is om uiteindelijk mijn eigen golfschool te hebben, maar totdat het zover is, ben ik hier prima op mijn plek.

Voor mij is de kern van het vak om mensen te enthousiasmeren voor de golfsport. Nieuwe golfers, maar ook bestaande golfers helpen beter te worden. Ook is er best een grote groep van golfers die bij je komen omdat ze het golfen nog één kans willen geven, maar eigenlijk willen stoppen. Starten met golf is best moeilijk. Ik begeleid mensen bij het verbeteren van hun technische basis en probeer ze de leuke kanten van het spel te laten zien. Ook als het een dag niet gaat, kun je altijd genieten van de natuur om je heen. Vanmorgen zagen we tijdens een baanles twee herten oversteken. Ja, dan heb je al gewonnen en is je golfdag al geslaagd.

Als golfpro probeer ik mensen met elkaar te verbinden. Inmiddels is er een grote appgroep van mensen die Samen Lessen en Samen Trainen. Op donderdagavond bijvoorbeeld is er van 8 tot 9 een uur voor jongere golfers. Met die groep gaan we nu ook een zomeravondcompetitie organiseren, één keer per maand op de dinsdagavond. Ik geloof heel erg in verbinden. Als je een goeie groep om je heen hebt, is het veel makkelijker om gemotiveerd te blijven. Dat sociale aspect is ook heel belangrijk bij Women’s Golf. Toen de vereniging daarmee wilde starten in 2022, was ik direct enthousiast. We startten met één pro en één activator en inmiddels doen bijna alle pro’s mee en hebben we een team van negen activators. Dat is de kracht van de groep, de kracht van verbinding.

In de golfsport vindt een flinke verjonging plaats. Dat zien we vooral op de driving range. Je zou eens moeten zien, hoeveel jonge mensen hier ’s avonds een balletje slaan. Golf was vroeger heel elitair, nu is het laagdrempeliger. In de VS zie je veel beroemdheden die het golf oppakken, zo’n Netflix-serie werkt mee. Ook het golfen zelf verandert. Er worden minder rondes van 18 holes gelopen en meer van 9 holes. Sommige jongeren komen zelfs niet verder dan de driving range. Die veranderingen bieden kansen voor Spandersbosch. Van oudsher zijn we een laagdrempelige, toegankelijke baan. Als de driving range straks één geheel is met de rest van het park, ontstaan veel mogelijkheden om nieuwe doelgroepen hiernaartoe te halen.

Het beste advies, dat ik zelf ooit heb gekregen? One shot at a time. Van toenmalig bondscoach Chris van de Velde, heb ik geleerd dat je je moet concentreren op je volgende slag en de rest moet loslaten. Elke slag weer. Focus houden is het moeilijkste wat er is. Er is altijd wel iets waardoor je wordt afgeleid. Bij mij is het één keer bijna gelukt. Toen kwam ik met -10 van de baan in Broekpolder. Met een bogey op de laatste hole … Mijn droom is een golfschool die een inspirerende plek is voor jongeren en andere golfers. Ooit werkte ik in de golfshop op de Hilversumsche. Daar stond een rood krukje. De hele dag door gingen er mensen op dat krukje zitten, om even iets te vragen of te vertellen. De golfshop was een hotspot op de club. Hopelijk is onze golfschool dat over enige tijd ook!