Kaj van Leeuwen

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en dat is écht zo!

Kaj van Leeuwen is bestuurslid met focus op Jeugd. Het aantal jeugdleden bij Nederlandse golfbanen is bedroevend laag en als accountmanager bij de NGF is zijn taak, om daar verandering in aan te brengen. Op dit moment is gemiddeld slechts 3% van de leden jonger dan 21. Dat moet minstens 10% worden. Kaj woont in Huizen en zag dat op Spandersbosch veel jeugd rondloopt. Een prima plek om hét Nederlandse voorbeeld in jeugdgolf te worden. Wie is Kaj en wat zijn zijn plannen? Hans Hermans ondervroeg hem.

Persoonlijke Q&A

'Wie ben je?
Ik ben 34, getrouwd met Lotte. We hebben 2 dochtertjes: Milla is 5 jaar, Emmi 3 en wonen in Huizen. Als vertegenwoordiger begonnen in de hout- en bouwmaterialen branche en vervolgens bij PontMeyer als productmanager. Dat ging prima, totdat ik zo’n 4 jaar geleden gegrepen werd door het Golf-virus. Ik ben toen gaan werken bij E-golf4U en na ruim een jaar overgestapt naar de NGF in de rol van accountmanager voor de golfclubs in Utrecht, Zuid-Holland en Brabant. Dat zijn in totaal 119 clubs. Mijn specialisme is het ontwikkelen van golf bij de jeugd. En hobby's? Je begrijpt het al: golf!!!
Heb je een lijfspreuk?
Geen lijfspreuk, maar mijn moeder had een mooie uitdrukking waarvan je de waarheid in het dagelijks leven telkens weer tegenkomt: “Wie appelen vaart, appelen eet!”. Dat ervaar ik ook na mijn keuze voor golf: Als je je ergens voor inzet mag je er ook van genieten.
Wat was je motivatie om in het bestuur te gaan?
Zo’n vijf jaar geleden heb ik hier mijn GVB gehaald, dus ik heb wel iets met Spandersbosch. Onderdeel van mijn NGF-jeugdplanadviezen aan de golfclubs is dat het verstandig zou zijn om een bestuurslid met focus op jeugd aan te stellen. Dat liet ons bestuur zich geen twee keer zeggen en zo is het gekomen. Voor mij een mooie gelegenheid om mijn jeugdadviezen in praktijk te voelen en te testen.
Je bent bestuurslid Jeugd. Wat trekt je aan in die rol?
Het imago van golf is nog steeds “oud en grijs” en het excuus is dat je er pas op latere leeftijd tijd voor hebt. Maar de jeugd heeft ook wel tijd, alleen gaat die nu meestal richting voetbal, hockey of noem maar op. Pas als je met golfen in aanraking komt merk je hoe ontzettend jammer is dat je dat niet eerder hebt ontdekt. En uit ervaring weten we dat kinderen die jong golfen wel een golfdip kunnen hebben ergens in hun levensfase, maar er toch altijd weer op terug komen. Voor de toekomst van onze sport is de jeugd dus van levensbelang.
Wat wil je bereiken in je bestuursperiode?
Ik zou Spandersbosch graag willen verheffen tot schoolvoorbeeld voor omgang met de jeugd. Met een jaarrond activiteitenprogramma en lessen waarbij kinderen zo snel mogelijk begeleid de baan in gaan. Want nu is het vaak zo dat je pas na lang oefenen op Driving Range de baan in mag, terwijl de baan nou juist het leukst en spannends is. Daar zou je dus zo snel mogelijk mee moeten beginnen, uiteraard begeleid door een pro. Spel verbeteren komt daarna dan vanzelf wel.
Krijg je de andere bestuursleden makkelijk mee?
Ik moet mijn plan nog presenteren, maar ik verwacht het wel. Tenslotte doen we het op Spandersbosch al erg goed. Waar landelijk het aantal jeugdleden slechts 2,7% is, zitten wij al op zo'n 8%. Dankzij onze pro’s en socialmedia programma’s.
Wat zijn volgens jou de sterke en zwakke kanten van de vereniging?
Sterk: laagdrempelige en toegankelijke sfeer, financieel aantrekkelijk, prachtige locatie en prima bereikbaarheid. Uitdaging: zo snel mogelijk aanbieden van gedifferentieerder lidmaatschapsvormen. Nu hebben we alleen fulltime Combi, BB of CB. Geen van deze vormen passen bij de leefstijl van jongere mensen die we zo graag willen aantrekken. Ze halen het er niet uit dus het wordt te duur. Je zou veel meer kunnen denken in de richting van aantal rondes, speeldagen en/of tijdsblok. De angst is vaak dat dat omzet gaat kosten. Begrijpelijk, maar in de praktijk blijkt het tegendeel: meer leden, hogere omzet en betere baanbezetting.
Wat levert zo'n bestuursfunctie jouzelf op?
Een hoop voldoening. Het is ontzetten leuk om met jeugd bezig te zijn. Veel ouderen hebben twijfels over de manier van leven en opvattingen van de jeugd: “de jeugd van tegenwoordig zit alleen maar binnen en achter een schermpje”. Maar wij kunnen door de jeugd een leuke plek te bieden en met open armen te ontvangen op de club, onze verantwoording nemen! En daarnaast: door in de praktijk bezig te zijn met jeugd kan ik clubs beter adviseren.
Heb je een boodschap voor de leden?
Wees open en vriendelijk naar ieder jeugdlid. Hoe meer jeugdleden je ziet, hoe succesvoller we als vereniging zullen zijn. Bedenk: als de jeugd het hier leuk vindt doen we iets erg goed. Voor onszelf, voor de jeugd én onze toekomst.

Specialisaties