Scoren (z) onder druk

Door Ruud Bos

Op dinsdagavond 29 maart heb ik de aftrap mogen doen van een aantal workshops, lezingen in het kader van de Spanderbosch Academy. Vanuit mijn ervaring als oud-tourspeler hebben we vooral de ruimte tussen de oren onder de loep genomen. Er waren zo’n 40 gegadigden en het werd een leuke en hopelijk voor de deelnemers een leerzame ervaring waar ze in de praktijk hun voordeel mee kunnen doen.

Als je in de baan speelt, zijn er een aantal aspecten die redelijk constant zijn maar ook een aantal die heel variabel kunnen zijn. Je eigen gedachten is één van die variabelen. Ze kunnen je helpen en soms ook behoorlijk dwarsliggen.

Spanning of druk in de baan is niks mis mee. Op de eerste tee kan je spanning ervaren omdat je nog niet weet wat voor dag het wordt maar die ebt vanzelf weg als je eenmaal op de fairway loopt. Ook als het wat spannend wordt tijdens je matchplay partij kan je druk ervaren. Dit is gewoon onderdeel van de wedstrijd en is juist leuk.

De lezing ging vooral over persoonlijke gedachten die je hebt en die je normale spel continu kunnen beïnvloeden in goede of minder goede zin. Een voorbeeld: jaren terug miste een Nieuw-Zeelander op de laatste hole van een groot toernooi een korte putt om net niet te winnen. Toen hij met tranen in z’n ogen van de green afliep vroeg een journalist waarom hij de putt gemist had! Zijn antwoord was: ik heb 'm niet gemist en hij liep door. Wat hij bedoelde: hij had m niet tussen de oren gemist want hij deed gewoon z’n ding, z’n routine zoals hij bij iedere putt deed. Ander voorbeeld: wanneer een ervaren pro speelt, heeft hij geleerd zijn swing te ‘vertalen’ in een swinggedachte, beeld of gevoel. Uit ervaring weet hij dat die swinggedachte het beste werkt voor hem. Dit is wat hij meeneemt in de baan ongeacht het resultaat. Als hij bij iedere bal z’n swinggedachte herhaalt, scoort hij altijd een 10. Mentaal mis je dan nooit een bal.

Je bent geen robot en er zullen altijd goede dagen en minder goede dagen zijn op de golfbaan. En dat is oké. Neem naderhand gewoon een lekker glas wijn en geniet ervan. Ook tourspelers zijn niet het hele jaar in vorm. Als ze van de 40 weken die ze spelen, 5 weken in vorm zijn, dan zijn ze al heel blij.

Vergelijk het met een golfvakantie. Waarschijnlijk speel je 2 dagen goed, 2 dagen slecht en 2 dagen gewoon. Uiteindelijk doe je gewoon ‘je ding’.

Tijdens de lezing hebben we veel meer voorbeelden uit de praktijk de revue laten passeren en besproken hoe je gedachten beter voor je kunnen werken. Een goede golfswing aanleren helpt natuurlijk wel en weten hoe je bepaalde misslagen kunt corrigeren ook. Maar uiteindelijk is golf vooral een mind game. Als je je gedachten ‘op orde’ hebt is dat grote winst. Het golfspel is te leuk. En naarmate je het beter doorhebt, wordt het steeds leuker.