'Vriendelijk voor elkaar en de baan'

in gesprek met Eric Mackor, bestuurslid Baanonderhoud en -beheer

Wie ben je?

Ik ben 61, getrouwd met Agnes. We hebben een zoon en een dochter, beiden inmiddels afgestudeerd en zelfstandig. Wij wonen in Hilversum en onze kinderen gelukkig op redelijke afstand.

Beroepsmatig werkte ik voor ABN als consultant en hield me o.a. bezig met strategie van vestigingen, reorganisaties en projectmanagement. Dat ben ik zo’n drie jaar geleden voor mezelf gaan doen.

Hobby’s zijn reizen, koken en wijn. Daarnaast natuurlijk sporten: snowboarden, roeien en golf. Golfen doe ik al 25 jaar, maar dat stond altijd op een laag pitje: iets waar ik serieuzer aan wilde werken als ik meer tijd kreeg.

En die tijd is aangebroken: zo’n drie jaar geleden ben ik lid geworden van Spandersbosch en eigenlijk is dat nu mijn hoofdsport, gevolgd door roeien bij Tromp.

Heb je een lijfspreuk?

Misschien geen pakkende one-liner…. Maar wel een grondhouding: “Laten we een beetje goed zijn voor elkaar.”

Hoe ben je in het bestuur terechtgekomen?

Tijdens de nazit van een wedstrijdje werd mij gevraagd of een rol in het bestuur niet iets voor me zou zijn. Je denkt daar dan een tijdje over na en ik realiseerde me dat ik best wat tijd kon vrijmaken. En omdat dit een leuke club is, vind ik het wel belangrijk om daaraan bij te dragen.

Is je iets opgevallen?

Wat mij opvalt is hoeveel betrokken mensen we hebben in onze vereniging. Of je het nou hebt over het Marshals, Greenteam, Brasserie, de verschillende commissies: allemaal zijn ze gedreven bezig om te zorgen dat de vereniging goed draait. Het is een plezier om met ze te werken.

Je hebt naast baanbeheer tijdelijk ook sportzaken in portefeuille. Is dat wel te combineren met je overige werkzaamheden?

Dat vraagt inderdaad een behoorlijk wat tijd, maar op dit moment lukt het nog goed. Alleen, bij een zelfstandige kan dat natuurlijk zomaar veranderen en dan zal ik met Celia moeten overleggen. Maar hopelijk vinden we voor die tijd hulp.

Hoe reageren clubleden op jouw bestuurdersrol?

Positief! Bij sommigen leeft het gevoel dat samenwerken met GNR lastig is, maar ik heb daar nog niet zoveel van gemerkt. Kijk, zij verdedigen de natuur en wij het golfspel. Waar dat botst ga je met elkaar om de tafel en daar komt dan meestal wel een goed compromis uit. De vernieuwde afslag op hole 4 van de Boschbaan is daar een mooi voorbeeld van.

Wat wil je bereiken in je bestuursperiode?

Een gezonde vereniging: groeiend ledenaantal, financieel en een plek waar mensen met plezier komen spelen. En wat de baan zelf betreft: ik wil proberen om de baan wat vriendelijker bespeelbaar te maken. We hebben een prachtige baan, maar omdat hij zo uitdagend is, scoren we toch laag in waarderingen. Ik zie wel een aantal knelpunten die we samen met De Ridder en het GNR kunnen gaan aanpakken. In overleg met het bestuur natuurlijk, want er moet wel financiële ruimte voor zijn.

Zie je al resultaten van onze langetermijnstrategie?

Zeker: het groeiend ledenaantal, Women’s Golf, financieel meer ruimte dan een aantal jaren geleden en ook de plannen met de driving range en golfschool zijn positief. Dat laatste moet nog wel vastere vorm krijgen, maar veel andere clubs hebben al laten zien dat daar goede mogelijkheden liggen.

De Horeca blijft een punt van aandacht, ook iets waar veel clubs mee worstelen. Maar we zijn er hard mee bezig. En wellicht dat er in de komende tijd kansen liggen in een combinatie met de golfschool/driving range.

Wat levert je bestuursfunctie jou persoonlijk op?

Veel plezier, voldoening en contacten. Vroeger speelde ik gewoon en kende een paar mensen, maar nu kom je in contact met bijna alle actieve leden en blijkt dat er een hele wereld schuilgaat achter je jaarlijkse lidmaatschap rekening. De vereniging is voor mij waardevoller geworden.

Wat zou je vanuit je bestuursfunctie tegen de leden willen zeggen?

Als baancommissaris: wees lief voor de baan. Hij is compact en daardoor is iedere uitgeslagen plag of pitch verhoudingsgewijs schadelijker.

Als clublid: laten we wat minder bezig zijn met elkaar lastig te vallen met kleinigheden. We hebben een prachtige baan en mooie vereniging. Onnodig geklaag over details leidt nergens toe en draagt niet bij aan een goede sfeer. Bedenk: ieder heeft zo zijn eigen waarheid, dus sta ook open voor die van een ander.

Wil jij ook je steentje bijdragen aan de vereniging? Het bestuur is op zoek naar een bestuurslid Sportzaken!
Klik voor meer informatie op de vacaturebeschrijving!